FNs resolusjon 2042 ber også det syriske regimet om å «synlig implementere» alle forpliktelser i fredsplanen til Syria-utsending Kofi Annan, inkludert å trekke tilbake alle styrker og våpen fra syriske byer.

Sikkerhetsrådet fordømmer samtidig «utstrakte brudd på menneskerettighetene» i Syria og enhver form for vold fra væpnede grupper. Rådet vil vurdere «ytterligere tiltak» dersom det syriske regimet ikke stanser volden og etterkommer kravene i resolusjonen.

Forsinket

Avstemningen var opprinnelig ventet fredag, men tida halte ut ettersom de 15 medlemmene i rådet kranglet over detaljene i forslaget. USA ba til slutt om at avstemningen skulle skje lørdag.

Russland og Kina har to ganger tidligere lagt ned veto mot en resolusjon om Syria, men valgte lørdag å slutte seg til de 13 andre medlemslandene. Russlands FN-utsending Vitaly Tsjurkin gjorde det imidlertid klart at den russiske støtten har sine begrensninger.

— Av respekt for Syrias suverenitet, har vi advart mot destruktive forsøk på ekstern innblanding, sier Tsjurkin.

Kan bli utvidet

Forslaget går ut på å i første omgang sende opptil 30 observatører til Syria så fort som mulig for å overvåke at våpenhvilen overholdes.

Observatørstyrken er senere ventet å bli utvidet til flere enn 200 personer, men dette må vedtas i en ny resolusjon.

Det er den norske generalmajoren Robert Mood som trolig får jobben med å lede observatørstyrken.