I henhold til fredsplanen skal regjeringssoldatene begynne å trekke seg ut av syriske byer 10. april. To dager senere skal alle kamper opphøre og en våpenhvile tre i kraft.

— Regimet kommer ikke til å gjennomføre denne planen. Den vil ikke fungere, sier Riad al-Asaad, lederen for opprørsgruppen Den frie syriske hær (FSA).

Han lover likevel å overholde våpenhvilen dersom regjeringsstyrkene gjør det samme. En talsmann for FSA, Qassem Saad al-Deen, forsikrer at opprørerne vil legge ned våpnene selv om president Bashar al-Assad bryter løftet om å trekke sine soldater ut av byene i landet.

— Men hvis regjeringsstyrkene åpner ild, vil vi ta til våpen igjen og gjenoppta kampen mot dem, advarer al-Deen i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Krever garantier

Syriske myndigheter krevde søndag skriftlige garantier fra opprørerne om at de vil legge ned våpnene. I tillegg krevde de at Saudi-Arabia, Tyrkia og Qatar lover å ikke støtte geriljagruppene.

Opprørsleder Asaad sier han ikke har hørt kravet om de skriftlige garantiene tidligere, men insisterer på at Den frie syriske hær vil holde ord og rette seg etter Annans fredsplan.

Ifølge Asaad er så mange som 1.000 mennesker blitt drept i Syria bare i løpet av den siste uken. Flertallet av de drepte skal være sivile.

Søndag ble 31 mennesker drept i sammenstøt forskjellige steder i landet, ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory of Human Rights. Tallene er imidlertid ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Annan sjokkert

FN-utsendingen Kofi Annan anklager den syriske regjeringen for løftebrudd og sier han er sjokkert over utviklingen i landet.

Den tidligere generalsekretæren i FN viser til at volden og overgrepene i Syria øker, at dødstallene stiger og at stadig flere syrere er drevet på flukt. - Dette er i strid med forsikringene jeg har fått, påpekte Annan søndag.

— Idet vi nærmer oss fristen 10. april, vil jeg minne den syriske regjeringen om behovet for full implementering av dens forpliktelser og understreke at den nåværende opptrappingen av volden er uakseptabel, sa Annan, som er i jevnlig kontakt med den syriske regjeringen. Nå ber han andre land gjøre alt de kan for å presse partene slik at blodbadet tar slutt.

Ber FN reagere

Det syriske nasjonalrådet (SNC), en paraplyorganisasjon for opposisjonen, ber FN om å stanse blodsutgytelsene.

— Vi ber FNs sikkerhetsråd om å gripe inn raskt for å stanse den humanitære krisen som er forårsaket av regimet og som rammer ubevæpnede syrere, heter det i en uttalelse fra SNC.

SNC vil at Sikkerhetsrådet vedtar en resolusjon der man åpner for bruk av artikkel 7 i Genèvekonvensjonene. Den gir mandat til at det kan brukes makt for å beskytte sivile.

— Å tro på løfter fra dette barbariske regimet bidrar til at det kan gå videre med sin kriminelle plan der Syria rives i filler og bades i blod, skriver SNC.

Tyrkia advarte søndag om at landet vil iverksette tiltak på egen hånd hvis ikke volden i nabolandet tar slutt.

— Vi vil med tålmodighet følge prosessen inntil 10. april. Men vi vil iverksette tiltak hvis volden ikke slutter etter det, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i et intervju med avisen Hurriyet.