Kasakhstan har den siste tiden vært rammet av opptøyer og flere sammenstøt mellom demonstranter og politi. Flere er blitt drept i opptøyene som startet med at oppsagte oljearbeidere støtte sammen med politi i forbindelse med 20-årsdagen for landets uavhengighet fra Sovjetunionen.

Situasjonen i byen Zjanaozen i provinsen Mangistau har vært spent i flere måneder etter at oljearbeidere gikk til streik med krav om bedre arbeidsforhold. Torsdag besøkte Nazarbajev området og gjorde det klart at guvernøren i Mangistau har fått sparken. Det samme gjelder lederen for det statlige oljeselskapet KazMunaiGas.

— Arbeidernes krav har generelt vært berettigede. Arbeidsgiverne burde ikke ha glemt at dette er våre borgere. De har ikke falt ned fra månen, sa Nazarbajev torsdag.

— Jeg avskjediger Timur Kulbajev, fremholdt han om svigersønnen, som leder det statlige investeringsfondet Samruk-Kazyna, som kontrollerer blant annet KazMunaiGas.

Kulbajev er milliardær og omtales som en av landets mest innflytelsesrike personer.

Demonstrasjoner er svært uvanlig i Kasakhstan, Sentral-Asias største økonomi og oljeprodusent. I løpet av sine to tiår ved makten har Nazarbajev sikret seg over 700 milliarder kroner i utenlandske investeringer. Men toleransen er liten for politisk motstand, og stabilitet settes høyere enn demokratisk frihet.