Det var ikke umiddelbart kjent hva som forårsaket ulykken, som skjedde tirsdag morgen.

Gikk i bakken

En turist og luftballongføreren skal ha overlevd ulykken. Totalt skal det ha vært 21 mennesker om bord, blant annet turister blant fra Frankrike, Storbritannia, Japan og Hongkong.

Varmluftsballongen eksploderte idet den fløy over Luxor tirsdag morgen, ifølge en egyptisk sikkerhetskilde.

Den statlige kanalen Nile TV meldte først at luftballongen hadde gått i bakken. Det var ikke umiddelbart kjent hva som forårsaket ulykken.

— 300 meter oppe

Aftenposten skriver at en talsmann for firmaet som arrangerer ballongturene, Ahmed Aboud, sier til Reuters at to personer har overlevd.

— Det var 20 passasjerer ombord. En eksplosjon skjedde, og 19 av passasjerene døde. En turist og piloten overlevde, sa Aboud til Reuters.

Ballongen tok fyr cirka 300 meter over bakken og styrtet ned på en åker med sukkerrør vest for Luxor.

Neppe nordmenn

I og rundt Luxor er det en rekke populære turistmål, deriblant Luxortempelet og Kongenes dal. Oldtidsbyen Theben lå her. Stedet ligger 50 mil sør for Kairo.

Mange turister drar på turer med luftballonger.

sz1b8aab.jpg
SCANPIX

Ingenting tyder på at nordmenn var med i ballongen som eksploderte.

— Vi har ikke fått inn informasjon om at noen av våre kunder er berørt, sier kommunikasjons- og markedsdirektør i StarTour, Lena Petersson, til VG.

Ifølge avisen har reiseoperatøren fire hoteller i Luxor, men de har foreløpig ikke oversikten over hvor mange av deres norske turister som befinner seg i området.

Petersson forteller videre at de ikke arrangerer utflukter i luftballong.

Flere dødsulykker

Ifølge NTB var det i fjor flere flere alvorlige ulykker med luftballonger rundt om i verden. I januar 2012 omkom elleve personer da en varmluftsballong eksploderte og styrtet på New Zealand, meldte Nettavisen.

I august samme år mistet fire mennesker livet og 28 personer ble skadd da en varmluftsballong tok fyr og havarerte sør for Slovenias hovedstad Ljubljana.