Protestene og sinnet intensiveres og sprer seg etter gruppevoldtekten av en 23 år gammel kvinnelig student sist søndag.

Politiet satte inn styrkene for å hindre demonstrantene i å marsjere til presidentpalasset.

Kjemper for livet

Kvinnens er fortsatt på sykehus og tilstanden hennes betegnes som kritisk. Hun ble voldtatt på en buss av seks berusede unge menn som samtidig holdt kjæresten hennes fast. Etter voldtektene ble hun slått med en jernstang, før hun og kjæresten ble kastet av bussen. Marerittet pågikk i rundt en time.

Fem av de antatte gjerningsmennene er tatt av politiet, og regjeringen har gått ut og sagt at den vil gå inn for at de dømmes til livsvarig fengsel.

Dødsstraff

Men demonstrantene i sentrum av New Delhi lørdag, stort sett studenter, krevde dødsstraff for voldsmennene og sikkerhetstiltak for kvinner. Overgrepet søndag var bare det siste i en lang rekke og har utløst sterke reaksjoner.

New Delhi, hjemby for 16 millioner indere, har den høyeste forekomsten av seksualforbrytelser blant Indias storbyer. Politiets statistikk viser at voldtekt rapporteres hver 18. time, mens andre seksuelle overgrep rapporteres hver 14. I tillegg kan man regne med at mange forbrytelser ikke rapporteres.

Advarte

Visejustisminister R.P.N. Singh sa lørdag at regjeringen har lyttet til demonstrantene, men advarte dem mot voldsbruk.

— Vi har forsikret de folkevalgte og alle andre steder at vi vil ha strengest mulig reaksjon mot de anklagede. Politiet er blitt bedt om å vise tilbakeholdenhet, men jeg vil si til gutter og jenter at å bryte barrikadene ikke vil hjelpe, uttalte han.

Men protestene vokser og får omfattende mediedekning.

I den nordøstlige delstaten Assam marsjerte fredag mange hundre kvinner og jenter gjennom byen Guwahati med plakater og rop som «Heng voldtektsforbrytere!» og «Stopp volden mot kvinner».