Den danske regjeringen antar at økonomien vil vokse med 0,9 prosent i år og 1,7 prosent i 2013. Men ifølge fredagens tall fra Danmarks Statistik vokste økonomien bare med 0,1 prosent i årets tredje kvartal.

— En utopi

Det kan tyde på at koalisjonsregjeringen har altfor høye ambisjoner, ifølge økonomer.

— Regjeringens mål er en utopi. Ifølge våre beregninger må vi ha en vekst på rundt 2 prosent fra tredje til fjerde kvartal bare for å nå nullvekst i 2012, sier sjeføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, til Ritzau.

Hun er overbevist om at veksten blir negativ for året totalt. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) støtter Kjærgaard i at politikerne ikke får til det de forventer, men ifølge OECD-økonomene ender Danmark med 0,2 prosent vekst.

Revidering

Økonomi- og innenriksminister Margrethe Vestager innrømmer at det første halvåret av 2012 har vært dårlig for dansk økonomi.

— Det er positivt med litt fremgang i tredje kvartal. Men første halvår har vært dårlig og vesentlig verre enn det nasjonale regnskapet hittil har vist, sier hun.

I andre kvartal ble det først sluppet tall om at økonomien hadde krympet med 0,4 prosent, men de reviderte tallene viser at dette var langt verre - med en nedgang på 0,7 prosent.

— Det en ganske markant revidering, som bør overdøve den svake optimismen dagens positive veksttall kan åpne for, sier seniorøkonom Tore Stramer i finanskonsernet Nykredit til den danske avisen Børsen.

Lang og kronglete

BNP-vekst angis med en usikkerhet på 0,5 prosentpoeng, og resesjon kjennetegnes ved at økonomien krymper i minst to kvartaler på rad.

Vestager spår imidlertid bedring for den danske økonomiske veksten.

— Vi må innse at veien til gjenoppretting av dansk økonomi vil være lang og kronglete og sterkt preget av usikkerheten knyttet til gjeldskrisen i eurolandene. Men utsiktene for dansk økonomi er lysere fra neste år, mener hun.