Valget blir en viktig styrkeprøve for både høyre— og venstrefløyen.

I Roma kjemper tidligere statsminister Silvio Berlusconis sentrum-høyreparti Frihetens Folk mot den nåværende regjeringssjefen Enrico Lettas parti Demokratene.

Sosiale spørsmål, problemer med kollektivtransport og renhold har preget valgkampen. Demokratenes kandidat Ignazio Marino har lovet å gi 10.000 ungdommer som i dag går på opplæringstiltak, en månedlig stønad på 500 euro (vel 3.750 kroner). Han vil dessuten bygge ut den italienske hovedstadens nett av T-baner og trikkelinjer.

Sittende borgermester Gianni Alemanno fra Frihetens Folk forsøker å kapre velgere ved å hevde at han har fått orden på byens økonomi. Han sier han fikk en «katastrofal politisk arv» fra sine forgjengere og viser til at Roma hadde et underskudd på 12 milliarder euro (90 milliarder kroner) da han kom til makten i 2008.

De siste meningsmålingene viser at det er svært jevnt mellom de to kandidatene. Marino og Alemanno får konkurranse fra tidligere komiker Beppe Grillos protestparti Femstjernersbevegelsen. Partiet går inn for å lempe på de økonomiske innstramningene i Italia og å kutte ned på privilegiene italienske politikere tradisjonelt har nytt godt av.

Lokalvalget i Italia avholdes søndag og mandag.