— Vi har vunnet i en åpen og ærlig kamp, sa en rørt Putin til jublende tilhengere i sentrum av Moskva søndag kveld.

— Jeg lovet dere vi skulle vinne. Og vi vant, sa han.

Putin ser ut til å få støtte fra godt over 60 prosent av velgerne i det russiske presidentvalget. Feiringen på Manezjnaja-plassen like ved Kreml var gedigen, og ifølge politiet hadde 110.000 mennesker møtt opp.

— Det er godt å være her! Jeg tror oppslutningen hans vil bli enda større enn 60 prosent, sier pelskledde Evgenija med et stort smil og forklarer NTB hvorfor hun støtter Putin:

— Nå lever jeg et godt liv og har en god jobb.

— Putin er en karismatisk og sterk leder, istemmer venninnen Djana.

Også Dmitrij og Svetlana har møtt opp for å hylle Russlands sterke mann.

— Vi tror på Vladimir Putin. Han er en sterk og populær leder, sier de.

- Rett mann for Russland

Russerne strømmet søndag til valglokalene for å velge landets nye president, og fremmøtet så ut til å bli større enn ved valget i 2008. Ved valglokale nummer 2733 vest i hovedstaden var det en jevn strøm av moskovitter som ikke lot seg stanse av sur vind på valgdagen.

Andrej Pronjusjkin og kameraten Sergej Poljakov mener Vladimir Putin er rett mann til å lede Russland de neste seks årene.

— Han gir USA et spark bak. Jeg liker ikke USA fordi landet ikke klarer å la være å blande seg inn i andres anliggender. Opposisjonen i Russland er betalt av USA, sier Poljakov.

Han er fornøyd med det Putin gjorde i sine første presidentperioder i årene 2000– 2008.

— Han løste sosiale problemer og sørget for høyere pensjoner og mer penger til krigsveteraner og funksjonshemmede, sier mekanikeren.

Professor i religionshistorie og politisk kommentator Boris Falikov er ikke overrasket over valgutfallet.

— Men det er nå tydelig at Russland er delt i to mellom en voksende urban og utdannet befolkning som er mot Putin, og resten av befolkningen, som fortsatt stemmer på ham, sier han.

— Personlig er jeg redd for at dette gapet bare vil vokse. Faren er at protestbevegelsen blir radikalisert.

Forretningsmannen Mikhail Prokhorov, den eneste uavhengige kandidaten i valget, ser ut til få vel 7 prosent av stemmene.

— Selv om den generelle oppfatningen er at folk ikke vil stemme på en milliardær fordi de ikke stoler på rikfolk, stemte mange på ham. Det viser at de forstår Russlands behov for reformer. Programmet hans er veldig rasjonelt og reformorientert, sier Falikov.

Vil ha endringer

Juristen og trebarnsmoren Ekaterina Andropova var blant dem som støttet Prokhorov.

— Han er det eneste alternativet til Putin, sier hun.

Mange forskere mener Prokhorov fikk stille i valget bare fordi Putin ønsket å gi inntrykk av reell konkurranse.

Påstander om fusk utløste demonstrasjoner etter valget til nasjonalforsamling før jul. Det fikk myndighetene til å innføre gjennomsiktige valgurner og videokameraer i over 90.000 valglokaler i presidentvalget.

Opposisjonelle krefter har på sin side rekruttert titusener av observatører før valget. Likevel hadde observatørgruppen Golos allerede søndag kveld mottatt nesten 2300 meldinger om valgfusk.

Verken nasjonalisten Vladimir Zjirinovskij, kommunistlederen Gennadij Ziuganov eller Et rettferdig Russlands leder Sergej Mironov kommer i nærheten av Putins oppslutning i presidentvalget. Alle tre er kjent for å slutte opp om Putins politiske styre. Det innebærer blant annet en svært lojal nasjonalforsamling og sterk sentralisering av makten i presidentembetet.

Mange analytikere mener Putin har bygd opp et politisk system som er nærmest totalt kontrollert og styrt av ham selv, og som ikke åpner for reell konkurranse om politiske posisjoner.

AVGJORT: Valget er avgjort dersom én kandidat får over 50 prosent av stemmene i første runde.
SCANPIX