Partene lover å stanse kamphandlingene innen 24 timer og få slutt på de voldsomme kampene som har vart i over en måned.

Norge gleder seg over det første tegnet til et gjennombrudd i fredsforhandlingene, og utenriksminister Børge Brende (H) sier i en pressemelding at partene nå har tatt et viktig skritt mot en fredelig løsning på konflikten.

— Må holde løfter

— Norge ønsker våpenhvileavtalen i Sør-Sudan velkommen. Det er viktig at partene nå holder sine løfter. Alle kamphandlinger må stanse umiddelbart og sivile må få tilgang til humanitær hjelp, sier Brende.

Representanter for president Salva Kiir har i over to uker sittet i forhandlinger med en delegasjon fra tidligere visepresident Riek Machar for å få en slutt på kampene mellom regjeringshæren og opprørerne.

Tusenvis drept

Konflikten har ført det unge landet ut i det som mange fryktet ville bli en ny og lang borgerkrig.

Flere tusen mennesker er drept, nesten en halv million mennesker drevet på flukt, og både opprørere og regjeringssoldater anklages for omfattende overgrep.

Ifølge Brende er det svært viktig at kampene stanser slik at det blir mulig å få inn humanitær hjelp til de mange sivile som er rammet av krigshandlingene. De har akutt behov for mat, drikkevann, medisinsk hjelp og tak over hodet, framholder utenriksministeren.

Seremoni i Etiopia

Fredsforhandlingene ble innledet i Etiopia få uker etter at den tidligere visepresidenten Riek Machar startet et opprør mot president Salva Kiir og hans regjering.

Avtalen torsdag ble undertegnet i en seremoni med meglere, diplomater og journalister til stede. Avtalen innebærer også at elleve av Machars støttespillere som ble pågrepet etter at kampene brøt ut 15. desember, skal løslates. Men det er ikke oppgitt noe tidspunkt for løslatelsene, ifølge AFP.

Det er den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD som har meklet i konflikten.