Spent i Köln - utlendinger angrepet

Flere mennesker med utenlandsk utseende er blitt angrepet i Köln. Stemningen er spent.

DEMONSTRASJONER: Det har vært mange anti-innvandings og anti-islam demonstrasjoner i Tyskland de siste dagene, og mennesker med utenlands utseende er blitt angrepet. FOTO: REUTERS
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En gruppe på rundt 20 personer angrep søndag kveld seks pakistanere nær togstasjonen i den vesttyske byen, opplyser politiet til avisen Frankfurter Allgemeine.

To ble fraktet til sykehus, og kort tid etter ble en mann av syrisk opprinnelse angrepet i samme område.

Stemningen er spent i Köln i kjølvannet av en rekke angrep mot kvinner i byen på nyttårsaften.

  • Bakgrunn: Kvinneoverfall opprører Tyskland
    Politiet sier de etterforsker hele 516 saker etter nyttårsfeiringen, da en stor gruppe menn skal ha overfalt og forulempet kvinner. Ifølge øyenvitneskildringer og politiets første rapporter er nesten alle de mistenkte av utenlandsk opprinnelse, ifølge innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen.

«Uakseptabelt»

— Fullstendig uakseptabelt, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière om nyttårsangrepene.

Det faktum at de i hovedsak ble begått av mennesker med utenlandsk opprinnelse, skal ikke ties i hjel, sier de Maizière, men understreker at det heller ikke må føre til generell mistanke mot alle migranter og flyktninger. Han advarer mot å la migrasjonsdebatten bli hatefull.

  • Steile fronter i Tyskland
    Hendelsene nyttårsaften har ført til hard debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk. Det kom rundt 1,1 millioner asylsøkere til landet i fjor, og angrepene ser ut til å bidra til et stemningsskifte i Tyskland.

— Köln har endret alt, folk har begynt å tvile, sier nestleder Volker Bouffier i statsminister Angela Merkels konservative parti DCU.

Press

Merkel ble i fjor hedret for en liberal linje i Europas flyktningkrise, men er nå under press. Det reises tvil om Tysklands evne til å integrere flere hundre tusen asylsøkere i samfunnet.

Utfordringen for Merkel er at det fortsatt kommer mellom 3.000 og 4.000 nye asylsøkere til landet daglig. Angrepene i Köln kan bli starten på harde krav om innstramminger - også innen CDU.

— Det blir vanskelig for Merkel å stå imot presset som nå kommer fra toneangivende politikere i egne rekker og deler av opinionen, har førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder sagt til NTB.

— Nå tyder mye på at man vil stramme inn.

Hardere

Tonen fra statsministeren er i ferd med å bli hardere, og i helgen stilte hun seg bak et ønske om å endre loven slik at domfelte asylsøkere enklere kan utvises.

— Situasjonen kan forverres raskt for Merkel innen CDU ettersom motstand og nervøsitet vokser, mener Andreas Rödder ved Universitetet i Mainz.

Politiet har mottatt over 500 anmeldelser etter nyttårsaften. Rundt 40 prosent av anmeldelsene dreier seg om seksuelle overgrep av ulik karakter, mens andre tilfeller omhandler vold og tyverier.

Politisjefen i Köln måtte fredag gå på grunn av misnøye med håndteringen hans av saken. Köln (NTB-AFP-Reuters)

Publisert