Stoltenberg: - Nato står sammen med Tyrkia

Nato ber om ro og nedtrapping i en alvorlig situasjon etter nedskytingen av det russiske kampflyet, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

BER OM RO: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber om nedtrapping og ro etter nedskytingen av det russiske kampflyet.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Nato og Stoltenberg stiller seg bak tyrkerne i disputten med Russland. Men generalsekretæren prøver først å fremst å dempe gemyttene etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly tirsdag.

Les også:

Les også

Russland: Flyger drept etter nedskyting av kampfly

— Dette er en alvorlig situasjon som krever at vi alle er forsiktige og bidrar til å trappe ned situasjonen, sier Stoltenberg.

Nato holdt tirsdag kveld hastemøte på hovedkvarteret i Brussel etter ønske fra Tyrkia. Landet brukte en halvannen times samling til å fortelle Norge og de andre landene i forsvarsalliansen om omstendighetene for nedskytingen i grenseområdet mot Syria.

Tyrkia sier det russiske flyet krenket landets luftrom, noe Russland avviser.

Les også:

Les også

Russland-forsker: – En ekstremt skummel og farlig situasjon

Hindre

Stoltenberg sier informasjonen Nato har, er i overensstemmelse med Tyrkias opplysninger om en krenkelse av luftrommet. Han fremholder at alliansen lenge har vært bekymret for Russlands militære aktivitet i Syria like ved NATO-landet Tyrkias grenser.

Russland innledet omfattende luftangrep i Syria mot IS og ulike opprørsgrupper i slutten av september. I oktober anklaget Tyrkia landet for å ha tatt seg inn i luftrommet deres to ganger, og varslet at flere krenkelser ikke ville bli tolerert.

— Vi står sammen med Tyrkia. Vi vil fortsette å følge med på utviklingen nær Natos grenser, sier Stoltenberg og understreker at det som nå trengs, er diplomati.

— Vi må hindre flere slike hendelser. Jeg ser frem til ytterligere kontakt mellom Ankara og Moskva, understreker Stoltenberg overfor pressen i Brussel.

Les også:

Les også

Putin: Som å bli dolket i ryggen

Opptak

Tyrkia spilte etter det NTB forstår, av lydopptak for NATO-kollegene tirsdag kveld som skal vise hvordan det russiske flyet flere ganger ble varslet før nedskytingen.

Tyrkerne la også frem en oversikt over ruten de mener viser hvordan det russiske flyet tok inn i tyrkisk luftrom.

Mens myndighetene i Ankara derfor hevder de var i sin fulle rett da to F16-fly skjøt ned det russiske Su-24-flyet, sammenligner Russlands president Vladimir Putin det med å bli dolket i ryggen.

Russlands forsvarsdepartement avviser at flyet befant seg på tyrkisk område, og sier det kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tiden.

Publisert