— Lederen for denne gruppen sier de har fått ordre fra den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu om å ta kontrollen over denne marinestillingen, sier den ukrainske grensevaktstyrken i en kunngjøring lørdag ettermiddag.

Ukrainske marinefartøy er satt i stridsberedskap rundt Krim-halvøya, melder ukrainske medier. Russland er svært bekymret for utviklingen på Krim og sier de siste dagers hendelser viser at de nye makthaverne i Ukraina ønsker å destabilisere situasjonen på halvøyen.

- Beleiringsforsøk avverget

Marinefartøyene har lørdag ettermiddag seilt ut i Svartehavet fra basene på halvøyen for å forhindre russiske styrker i å beleire basene, sier en kilde ved den ukrainske grensevakten til det ukrainske nyhetsbyrået Interfax.

— Alle lovlige midler tas nå i bruk, sier kilden.

Det russiske utenriksdepartementet sier i en kunngjøring at «uidentifiserte menn som var sendt fra Kiev» natt til lørdag forsøkte å innta kontorene til regionmyndighetene på Krim.

— Folk har blitt skadd på grunn av disse provokasjonene, heter det i kunngjøringen.

— Men takket være besluttsom inngripen fra selvforsvarsgrupper, ble forsøket på å beleire innenriksministeriets bygning avverget. Men beleiringsforsøket bekrefter at fremstående politiske kretser i Kiev ønsker å destabilisere halvøyen, heter det videre.

Det russiske utenriksdepartementet sier videre at de anser det som svært uansvarlig at det legges ytterligere press på den allerede svært spente situasjonen på Krim.

Lørdag formiddag ved 12-tiden ble luftrommet over Krim-halvøyen stengt for all flytrafikk, opplyser flyplassmyndighetene ved den internasjonale flyplassen i Simferopol ifølge NTB.

- Potensielt farlig

Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge støtter fullt opp om Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

— Utviklingen på Krim er fortsatt svært uoversiktlig og potensielt farlig. Det er viktig at alle parter avstår fra handlinger som kan misforstås eller bidrar til å eskalere situasjonen, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren, som for tiden er på reise i Myanmar og Singapore, oppfordrer myndighetene i Kiev og Moskva til å innlede en konstruktiv dialog.

— En snarlig stabilisering og normalisering av situasjonen i Ukraina er i alles interesse. Dette gjelder også Russland, sier Brende.

- Vil ikke gi etter

Lørdag anmodet Krim-regionens statsminister om hjelp fra Russland, og Kreml var raskt ute med å svare at de vil komme Krim til unnsetning dersom det er ønskelig.

Ukrainas midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk sier Ukraina ikke vil gi etter for russiske provokasjoner, men det ukrainske militæret er likevel satt i høyeste beredskap.

— Ukrainas nye ledelse må arbeide for samlende løsninger på konflikten basert på demokrati, rettsreform og respekt formenneskerettigheter. Dette må innbefatte respekt for rettighetene til nasjonale, etniske og språklige minoriteter i pakt med forpliktelsene Ukraina har påtatt seg som medlemav blant annet Europarådet, sier Brende. Han legger til at det også er et viktig signal at FNs sikkerhetsråd har debattert situasjonen i Ukraina og uttrykt bekymring for utviklingen på Krim.