Rockemusikeren Jared Leto hyllet folk både i Ukraina og Venezuela da han ble tildelt prisen for beste mannlige birolle for sin rolle i «Dallas Buyers Club».

I filmen spiller han en transvestitt som slår seg i lag med en homofob hivsmittet cowboy for å skaffe medisiner til andre hivsmittede.

Prisen for beste kvinnelige birolle gikk til den kenyanske skuespilleren Lupita Nyong'o for sin tolkning av slaven Patsey i dramaet «12 Years a Slave».

I klassen for animasjonsfilmer var det Disney-produksjonen «Frost» som stakk av med prisen.

Den dansk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» derimot gikk glipp av en Oscar. Prisen for beste dokumentar gikk i stedet til «20 Feet from Stardom».'

Men den danske kortfilmen «Helium» vant prisen i sin klasse.

Prisen for beste utenlandske film fikk den italienske filmen «Den store skjønnheten». I den klassen nådde danske «Jagten» ikke opp.

Sola varmet

Den glitrende filmmønstringen lå an til å drukne i regnvær som kulminerte med en regelrett storm i Los Angeles søndag formiddag.

Men etter fire dager med regn tittet sola fram igjen akkurat da verdens fremste stjerner søndag ettermiddag begynte å strømme til Dolby Theater i Hollywood for kveldens Oscar-show.

Komikeren og TV-stjernen Ellen DeGeneres var vert for det tre timer lange showet, som er nummer 86 siden starten og den viktigste begivenheten for filmfolket i USA.

Nysgjerrige folkemengder var på plass og jublet da de mest kjente stjernene i sine motekreasjoner kom ut av limousinene sine og gikk opp den røde løperen til teateret.

Blant de første til å spasere over den ennå klissvåte løperen mens solstrålene skinte i glitter og stas, var Brad Pitt, Amy Adams i Gucci-blått, Jennifer Lawrence og Leonardo di Caprio.

Mange tips

«12 Years a Slave», «Gravity» og «American Hustle» er noen av de heteste tipsene for å vinne den forgylte statuetten.

Mange mener at Cate Blanchett ligger best an til å vinne prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Woody Allens film «Blue Jasmin».

På herresiden gikk tipsene i retning av Matthew McConaughey for sin rolle som den homofobe og hivsmittede aids-aktivisten Ron Woodruff i «Dallas Buyers Club».

Men selv om de fleste er enige om hvem som er favorittene til skuespill-prisene, er det mer sprikende tips om hvilken film som stikker av med kveldens store pris som kunngjøres mot slutten av det tre timer lange showet. (©NTB)