Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse

En undersøkelse viser at folk i flere av USAs allierte land har mer tiltro til at Vladimir Putin vil handle rett i internasjonal politikk, enn Donald Trump.

Publisert Publisert

TOPPMØTE: De to statslederne, Vladimir Putin og Donald Trump møtte hverandre på G20-toppmøtet i Hamburg i juli. Foto: AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det anerkjente Pew Research Center har spurt over 40.000 innbyggere i 37 land om de har tiltro til at Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump vil «handle rett i internasjonale spørsmål».

Begge statslederne fikk generelt dårlige resultater. Italia ligger midt på treet – og utgjør dermed den såkalte medianen – i sin tillit til Putin, som 26 prosent av italienerne har tillit til. For Trump er medianposisjonen 22 prosent tillit, et tall han oppnår i Storbritannia og Canada.

USA delt mellom leirene

For øvrig stoler 23 prosent av amerikanerne på at Putin vil gjøre det rette, mens hele 53 prosent av russerne viser tilsvarende tillit til Trump.

I USA er demokratene langt mer skeptiske enn republikanerne til Russland og Putin. 61 prosent av dem som regner seg som demokrater mener Russland utgjør en alvorlig trussel mot landets sikkerhet, og bare 13 prosent har tillit til Putin.

Blant republikanerne er det 36 prosent som ser Russland som en alvorlig trussel, mens 34 prosent – omtrent en tredel – stoler på Putins evne til å handle rett. For to år siden var partienes velgere nesten samstemt i synet Putin. Da viste henholdsvis 20 og 17 prosent ham tillit.

Uavhengige velgere legger seg mellom demokrater og republikanere i synet på Russland.

NATO-land setter Putin over Trump

Blant USAs allierte er det store variasjoner i synet på de to statslederne, og mange stoler mer på Putin enn på Trumps dømmekraft i internasjonale spørsmål. Den aller største forskjellen blant NATO-landene er i Hellas og Tyskland, der Putin ligger henholdsvis 31 og 14 prosentpoeng foran Trump.

I Japan, Sør-Korea og i NATO-landene Hellas, Tyskland, Tyrkia, Ungarn, Frankrike, Italia og Spania har de mest tiltro til Putin. Men i Storbritannia, Canada, Nederland og Polen har de høyere tillit til Trump.

Norge er ikke med i studien, men forskningsinstituttet har spurt svenskene, der tolv prosent av de spurte svarer at de har tillit til Putin og ti prosent at de har tillit til Trump.

Polen mest septisk til Russland

Rapporten fra Pew handler først og fremst om synet på Russland og president Putin. Ett land skiller seg tydelig ut i sin skepsis til stormakten i øst. I Polen har bare fire prosent tro på at Putin vil gjøre det rette i internasjonal politikk, og hele 65 prosent – nesten to tredeler av de spurte – ser Russland som en stor trussel mot sitt eget lands sikkerhet.

Også i Tyrkia svarer flertallet – 54 prosent – at de ser Russland som en alvorlig trussel. I alle de øvrige landene har færre enn halvparten dette synet. I Sverige er tallet 39 prosent.

Vietnameserne frykter Russland i minst grad (11 prosent) og stoler på Putin i størst grad (79 prosent).

Publisert