Lik på strender og i trærne

Khao Lak i det sørlige Thailand er forvandlet fra et paradis til dødens by. Det er lik over alt - på strender, på gatene og i trærne. Ni nordmenn er savnet.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

JAN STIAN VOLD og NTB

En ufattelig tragedie ligger å venter i ferieparadiset Khao Lak i Thailand. Redningsmannskaper og thailandske myndigheter har ennå ikke fått oversikt over skadeomfanget i byen, som ligger noen mil fra Phuket.

Minst 800 mennesker skal være døde, melder Sky News. Ifølge redningsarbeiderne har omtrent åtte av ti et vestlig utseende.

Star Tours hotellkompleks Blue Village Pakarang og South Sea Pakarang på stranden i Khao Lak er helt jevnet med jorden, skriver Aftonbladet på sine nettsider.

Også Apollo har flere reisemål i Khao Lak. Det er ukjent hvor hardt disse er rammet av flodbølgen.

Ni nordmenn savnet

Blant de savnede er flere norske familier, ifølge VG og Dagbladet. Blant annet en firebarnsfamilie fra Oslo, som feiret jul i feriebyen. Familien hjemme i Norge har ennå ikke hørt et ord fra familien.

Også en annen firebarnsfamilie er savnet. I tillegg forsvant et brødrepar på 12 og 15 år. 15-åringen er kommet til rette, mens 12-åringen fremdeles er savnet.

En representant for den norske ambassaden i Thailand kom tirsdag frem til Khao Lak for å skaffe seg oversikt over savnede nordmenn.

Lik i svømmebasseng

Tirsdag morgen hadde hjelpearbeidere talt over 100 lik som var samlet utenfor et tempel i byen, som ligger nord for ferieøya Phuket. Likstanken var merkbar, fortalte Sveriges ambassadør Jonas Hafström til nyhetsbyrået TT.

Fortsatt gikk pickup-biler i skytteltrafikk for å frakte døde. På et lasteplan lå det mer enn 20 lik. Hjelpearbeidere med hvite masker foran ansiktet jobbet på spreng med å hente døde kropper fra de ødelagte strendene og fra skogene rundt byen.

Nyhetsbyråenes reportere forteller om mange døde kropper, mange av dem ille tilredt og de fleste svært vanskelige å identifisere.

— Det flyter lik i svømmebassengene, det er lik på strendene og til og med i trærne, rapporterer AFPs reporter fra Khao Lak, der det også var flere nordmenn da flodbølgen skyllet innover strendene og mer enn 500 meter opp i byen.

Enkelte steder skyllet vannmassene lenger inn i landet. En politibåt ble funnet en kilometer fra sjøen, fire døde kropper ble funnet ved siden av den.

Det meste i byen er ødelagt, hoteller og andre feriesteder ble rykket opp fra sine fundamenter. Det som står igjen av bygninger er nå kun skur.

- 100 døde

En representant for den norske ambassaden i Thailand kom tirsdag fram til Khao Lak for å skaffe seg oversikt over eventuelle savnede nordmenn i byen. Det er tidligere meldt om at over 1000 svensker oppholdt seg i byen, og mange av disse har myndigheter og reiseselskaper ikke klart å komme i kontakt med.

På svensk tv i går hevdet Olaf Carlson, som driver et hotell i Khao Lak, at et hundretalls svensker var døde.

— Jeg kan ikke tenke meg noe annet. Jeg har selv snakket med flere, blant annet en norsk mann som mistet sin ettårige sønn, sier Carlson ifølge VG.

Bamseklubben tatt av bølge

Fortvilte foreldre løp rundt i ruinene av det som hadde vært et ferieparadis. Ekteparet Charlotte Ölander og Rickard Liums er på sykehus sammen med skadde barn, og uroer seg for barna som ikke er funnet.

— Vi som greide å komme oss hit, er de sterke. Det er de andre jeg er redd for, ikke minst barna som lekte i Bamseklubben på stranden da vannet veltet inn, forteller Charlotte Ölander til det svenske nyhetsbyrået TT.

Norske barn gjenforent

Mens tallene blir mer og mer dystre - og katastrofen stadig verre å fordøye - kom det endelig en norsk gladmelding i dag tidlig.

Flere av de norske barna, som har kommet fra sine foreldre etter dødsbølgens herjinger, er nå blitt gjenforent med sine opphav.

— Der har vi gode nyheter nå. De barna som var i Phuket-området, og som var under 16 år, er gjenforent med i alle fall én forelder, sier ambassadør Ragne Birthe Lund ved Den norske ambassaden i Bangkok til TV 2 Nettavisen.

Det er intens tråling på sykehusene i området som har ført til gjenforeningen.

Hvor mange barn som fortsatt er alene, hadde norske myndigheter tirsdag morgen ikke oversikt over.

23.200 døde

Tallet på omkomne i flodbølgene etter et voldsomt jordskjelv under Indiahavets bunn av sto natt til tirsdag på mer enn 23.200, meldte nyhetsbyrået Reuters. Det tallet kan fremdeles komme til å øke dramatisk.

Sri Lanka så ut til å være verst rammet, med 10.000 døde.

India meldte om 7.100 omkomne, Indonesia om nesten 5.000 og Thailand om nærmere 1.000.

— Tallet på norske dødsofre er fortsatt 13, opplyste informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i Utenriksdepartementet til NTB ved 04.30-tiden tirsdag.

Ufattelig

Ifølge AFP var det ufattelige krefter som slapp løs i jordskjelvet under bunnen av Indiahavet søndag. Den fikk hele kloden til å vakle om sin egen akse, og kan ha flyttet enkelte mindre øyer opp til 20 meter, mener den amerikanske geofysikeren Ken Hudnut.

Nordvestspissen av den indonesiske øya Sumatra kan ha beveget seg så mye som 20 meter mot rundt 36 meter, anslår han.

— Dette jordskjelvet har bokstavelig talt endret kartet, sier Hudnut til AFP.

— Vi kan registrere selv små bevegelser i jordrotasjonen. Jeg vil anta at jorden slingret i sin bane da jordskjelvet inntraff, på grunn av de enorme mengdene energi som var i sving og den brå forflytningen av masse, forklarer Hudnut.

Hjelp

Behovet for nødhjelp i katastrofeområdene er enormt, og ifølge FN ble flere hundre fly tirsdag morgen lastet med mat, medisiner og andre nødvendige ting på flyplasser rundt om i verden. Fly fra rundt to dusin land kan ventes til området i løpet av de neste 48 timene, sa talsmenn for FN.

— Det er gjort skader for milliarder av dollar, sier FNs nødhjelpskoordinator, nordmannen Jan Egeland.

Indonesiske tjenestemenn spådde tirsdag morgen at tallet på dødsofre i Indonesia alene kunne komme opp i 25.000. Myndighetene i Sri Lanka forberedte seg på et dødstall på over 10.000, opplyste tjenestemenn i Colombo.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Odfjell-tanker rystet av skjelvet

  2. Fare for nye katastrofer

  3. Overnattet på fjell

  4. - Slo ikke alarm, ville verne turismen

  5. Jonathan (2) savnet på Sri Lanka

  6. Mistet baby i bølgen

BT anbefaler

– Det verste var halsen. Jeg hadde veldig vondt.

Dette vet vi om hvor syke barn blir av korona.

LES SAKEN