Mye uansvarlig kattehold

Å ha kjæledyr i huset, har mange positive sider ved seg. Men medaljen har en bakside. Særlig rammer det mange katter.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Dette er erfaringer som blant andre Dyrebeskyttelsen har gjort. Leder i Dyrebeskyttelsen i Bergen, Liv Sandal, sier til Bergens Tidende at det er positivt at familier velger å ha kjæledyr.

— Kjæledyr er fantastiske, og det er en berikelse for barna å vokse opp i et hjem med kjæledyr. Ikke minst er det positivt for barn å lære omsorg for dyrene. Det er nemlig det det handler om hvis man velger å ta et kjæledyr inn i familien: Omsorg, sier hun.

— Derfor er det viktig å planlegge før man tar kjæledyret inn i huset. Dyret skal inkluderes i familiens liv, også alle ferier, sier Sandal.

— Vi i dyrebeskyttelsen opplever altfor mye uansvarlig dyrehold. Slike eksempler avslører at dyreholdet er lite planlagt, anskaffelsen har vært en impulsiv handling, man har tilegnet seg lite kunnskap om dyr. Spesielt gjelder dette blant katteeiere, sier hun.

— Sist sommer var en av de verste vi har opplevd med forlatte katter som ble hjemløse fordi de var overlatt til seg selv i ferien. Vi tok oss av 330 omplasseringer av katter i 2004. Dette høye tallet er resultatet av uansvarlig dyrehold, som bunner i overproduksjon av katter og mangel på kunnskap om det å ha dyr, sier Sandal.

— I disse dager pågår det kampanjer blant byens veterinærer som går ut på å gi prisreduksjon på kastrering og sterilisering av katter. Dyrebeskyttelsen vil innstendig be katteeiere om å benytte seg av denne anledning slik at vi mest mulig kan unngå uønsket kattehold, sier Liv Sandal.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Katten er menneskets beste venn

BT anbefaler

Idrettsforsker: – Viktig at trenere og foreldre er klar over den store betydningen dette har

Niklas Jensen Wassberg (17) er blitt målt og forsket på fra før han fylte 14 år.

LES SAKEN