Foreløpig ikke reaksjoner mot Egypt som reisemål

Det er for tidlig å si om bombene i Dahab fører til at norske turister velger bort Egypt som reisemål, viser en spørrerunde som NTB har gjort blant reiseoperatører med Egypt på programmet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Etter tidligere bombeaksjoner i Egypt viser erfaringen at det kommer en del avbestillinger på turer dit, men reisevirksomheten tar seg ganske fort opp igjen på gammelt nivå.

– Det som skjedde i Sharm el-Sheik i fjor, førte til en del avbestillinger og et par innstilte flyavganger, sier reisekonsulent Vigdis Fiske i Pyramidene Reiser til NTB.

Men Fiske kan, i likhet med andre operatører, fortelle at reisevirksomheten tar seg raskt opp igjen etter bombeaksjoner. For tiden har Pyramidene Reiser om lag 200 gjester i Egypt. Selskapet har ikke Dahab som reisemål, men opererer bare fra Sharm el-Sheik, omtrent åtte mil unna.

Innstilt på usikkerhet

Erfaringen til daglig leder i Egypt Reiser, Anita Hasle, viser at det ikke blir så mange avbestillinger etter terrorbomber mot reisemål.

– Folk lar heller være å bestille nye reiser, sier Hasle. Også hun sier det ikke går lang tid før antall reiser er tilbake på gammelt nivå.

Det virker som folk er innstilt på at forholdene kan være usikre i Egypt, påpeker hun. Egypt Reiser driver ikke charterflyginger til Egypt, men lar sine turister reise på individuell basis med vanlige rutefly.

Også Apollo har Sharm el-Sheik som reisemål i Egypt. Direktør Leo Berbu sier at selskapet hadde noen avbestillinger etter bombeangrepet på dette turiststedet i fjor, men charterflyene til selskapet gikk likevel fullsatte nedover.

– Myndighetene i Egypt har gjort mye for å øke sikkerheten i Sharm el-Sheik etter den forrige bombingen, sier Berbu til NTB.

Berbus erfaring er også at det tar forholdsvis kort tid før reisevirksomheten tar seg opp på gammelt nivå etter terroranslag. Etter terrorbombene på undergrunnen i London, tok det bare noen uker før reisene dit kom opp på tidligere nivå, opplyser han til NTB.

Mer enn 60 drept

I bombeangrepet mot byen Sharm el-Sheik i juli 2005 ble mer enn 60 mennesker drept, mens 35 mennesker ble drept og over 100 såret i eksplosjoner i Taba og to andre turiststeder i oktober 2004. Angrepene førte til en kraftig nedgang i antallet turister på Sinaihalvøya.

Området hvor byen Dahab ligger, er et yndet feriemål, også for vestlige og norske turister. Det skal være omkring 20.000 israelske turister på Sinaihalvøya for øyeblikket.

Det er for øyeblikket fem dagers vårferie i Egypt, og området var fullt av egyptiske turister som feiret sham al-nessim da bombene gikk av.

Publisert: