Dobbeltdrapet i Marokko etterforskes som terror

En mann er pågrepet og tre andre mistenkt for å ha drept Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24). Drapene etterforskes som en terrorhandling.

ÅSTEDET: Marokkanske etterforskere på stedet der de to kvinnene ble funnet.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Den ene mistenkte etter drapene skal være med i en radikalisert gruppe. Nyhetsbyrået AP siterer onsdag kveld en uttalelse fra påtalemyndigheten i Rabats kontor, som ikke navngir den aktuelle terrorgruppa. Tre andre mistenkte er identifisert og etterlyst, bekrefter påtalemyndigheten.

Antiterrorpolitiet i Marokko sier, ifølge Morocco World News, at alle ressurser er satt inn for å pågripe de mistenkte.

Statlig marokkansk fjernsyn melder samtidig at myndighetene nå behandler drapene som en terrorhandling.

De to kvinnene ble funnet brutalt drept nær byen Imlil i Atlasfjellene mandag.

VG var det første norske mediet som meldte om den antatte terrortilknytningen.

– Radikal islam kan ikke utelukkes. Det er på grunn av profilen til personen som er pågrepet, samt de tre mennene som er ettersøkt, sier en ikke navngitt kilde til det franske nyhetsbyrået AFP.

Utenriksdepartementet i Oslo kan foreløpig ikke kommentere opplysningene, skriver Aftenposten.

Fanget på kamera

Den første mistenkte marokkaneren ble pågrepet i et nabolag i Marrakech tirsdag morgen klokka 5. Politiet fant ID-kortet hans nær åstedet. Han skal også ligne på en av mennene som ble fanget opp av et videokamera i fjellandsbyen Imlil. Mannen skal ha pekt ut tre andre menn i avhør.

DREPT: Danske Louise Vesterager Jespersen (til v.) og norske Maren Ueland, begge studenter ved universitetet i Bø i Telemark, ble funnet drept i Marokko mandag.

Det er Marokkos svar på FBI, Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ) i Rabat, som leder etterforskningen av drapet. Dette er blitt oppfattet som et tegn på at saken berører ekstremisme, terrorisme og/eller rikets sikkerhet.

Marokkanske myndigheter gikk onsdag kveld ut med bilder av tre menn som er etterlyst for dobbeltdrapet, men har foreløpig ikke gått ut med navn på de etterlyste, melder TV 2.

Kontakt med marokkanske myndigheter

Et videoopptak som angivelig er knyttet til drapene, er lagt ut på internett. At opptaket reelt sett er lagt ut av gjerningsmennene, er ikke bekreftet.

Kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet opplyste til NTB sent onsdag kveld at departementet har nær kontakt med marokkanske og danske myndigheter. Men UD kan ikke kommentere hvilke opplysninger de får fra andre lands myndigheter.

– Dette er en alvorlig sak som vi behandler med dypt alvor, og vi samarbeider tett med norsk politi og danske og marokkanske myndigheter, sier Haavardsdatter Lunde.

Videoopptak fra kafé

Kripos er foreløpig ikke blitt bedt om å bistå i den marokkanske etterforskningen, men en norsk politimann, som jobber for Politiets utlendingsenhet ved ambassaden i Rabat, reiste allerede tirsdag til området der dobbeltdrapet fant sted. Politimannen skal være bindeledd mellom lokale myndigheter, lokalt politi og norske myndigheter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos.

Marokkanske etterforskere har fattet interesse for en video av en ukjent ung mann som satt sammen med de to kvinnene på en takterrassekafé i Marrakech der de bodde på hotell før ferden gikk videre til Atlasfjellene. Filmen skal være sentral i etterforskningen og politiet ønsker kontakt med mannen, får Dagbladet opplyst.

Opptaket stammer fra den drepte danske kvinnen Louisa Vesterager Jespersens konto på sosiale medier. Det skal være tatt opp fire dager før kvinnene ble funnet drept.

UD fraråder turer alene

Det norske Utenriksdepartementet endret onsdag sin informasjon for nordmenn som reiser til Marokko. Under avsnittet om sikkerhet frarådes nå nordmenn å gå alene i fjellområder fordi man kan bli utsatt for kriminalitet.

– Det anbefales at man ikke begir seg ut på tur alene, og at man benytter guider med lokalkunnskap, heter det i det oppdaterte reiserådet.

Thor Arne Hauer som har vært tilknyttet Marokko i 35 år og blant annet jobbet som fjellfører i Atlasfjellene, anbefaler ingen å legge ut på fjelltur alene. Selv samarbeider han alltid med en godkjent marokkansk fjellfører når han er på turer i fjellene.

– Generelt vil jeg si at det er overraskende og litt overmodig å legge ut på fottur alene i et fjellterreng som går opp mot 4.000 meter over havet, uten fjellfører. Kunnskap om høyde og fjell er viktig, sier Hauer til NTB.

– Man bør heller ikke legge ut på tur med folk man ikke kjenner, legger Hauer til.

Publisert
  1. Drap
  2. Marokko

Les mer om dette temaet

  1. «Maren elsket naturen og var veldig opptatt av rettferdighet»

  2. VG: Ytterliggere to pågrepet etter at Maren Ueland (28) fra Bryne ble funnet drept i Marokko

  3. Norsk politi på vei etter drap på Bryne-kvinne

  4. Maren Ueland (28) fra Bryne funnet drept i Marokko

BT anbefaler

Det var «vinn eller forsvinn». Nå har hun tapt gårds­striden for tredje gang.

Saken om Haugland bondegård har vært oppe i Høyesterett. Men også der tapte Malene Johnsen og naboen saken.

LES SAKEN