Slik får du en billigere ferie

Vi har samlet de aller beste tipsene for å få en billigst mulig ferie.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er en kjensgjerning at man kan spare penger ved å legge ferien utenom høysesongen, men det finnes flere enkle tips som kan gjøre flybilletten, hotelloppholdet eller charterferien litt billigere.

Det er for eksempel penger å spare på å bestille hotell så sent som mulig opp mot avreise. Årsaken er at et tomt hotellrom har svært liten verdi for alle involverte, og man kan få kraftig rabatt. Men husk at utvalget kan være begrenset.

Ta direkte kontakt

Det beste kan være å møte opp på hotellet samme dag. Da er sjansen stor for at du får et rom til en godt rabattert pris. Da er det kun ens egen evne til å være forretningsmann det står på.

I prinsippet kan du ta kontakt med hotellet og forhandle deg frem til en god pris uansett tid i forkant av oppholdet, men sjansen for godt rabatterte priser er størst hvis du tar direkte kontakt med hotellet i 18–19 tiden samme dag. Da har hotellet best oversikt over ubrukte rom.

RABATT: Sjansen for godt rabatterte priser er størst hvis du tar direkte kontakt med hotellet i 18-19 tiden samme dag. Foto: Lars Zahner, NTB scanpix

På hotellsøketjenestene på nettet finner du ofte bedre rabatterte priser enn på hotellets egne nettsider. Sjekk derfor først hotellpriser på hotellsøkemotorer, og ring deretter hotellet og forsøk å forhandle deg frem til en god pris. I Norge er det sjelden man kan prute et hotellrom under 400 kroner. I storbyene ligger minsteprisene for rabatterte hotellrom på rundt 600–700 kroner.

Har vi glemt noen tips? Send oss en epost!

«Hemmelige» hotelltjenester

Den eventyrlystne kan oppnå svært gode rabatter. Såkalte «hemmelige» hotelltjenester, som Hotwire, og Secret Hotels har fått mye omtale fordi nettstedene dumper prisene på fire— og femstjerners hoteller i perioder hvor det er få forretningsreisende. Haken er at du ikke får vite navnet på hotellet før du har bestilt, du får kun opplysninger om pris og beliggenhet.

Priceline.com gir deg anledning til å by på hotellrom. Hvis budet ditt aksepteres, er du forpliktet til å bestille. Som med Hotwire får du ikke vite nøyaktig hvilket sted du byr på – men må ta til takke med opplysninger om antall stjerner og hvilken del av byen etablissementet ligger.Videre er det rimeligere å kjøpe en ikke-refunderbar løsning, noe som innebærer at du ikke kan avbestille eller endre bestillingen. Det er også lurt å gjøre litt research – orienter deg om hotellets beliggenhet, og sjekk brukeranmeldelser. Ved å sortere på femstjerners og pris på nettet, kan du enkelt navigere deg frem til de beste kuppene. Men vær oppmerksom på beliggenheten – du vil ikke havne på et hotell i nærheten av flyplassen når du skal se Paris, eller Roma.

FERSKVARE: Flybilletter er en ferskvare. De billigste billettene vil alltid gå først. Så vet du hvor og når du skal reise er det ingen grunn til å vente, sier pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø. Foto: Geir Amundsen

Bruk tid på nettet

Det finnes mange nettsider som tilbyr seg å hjelpe deg å booke hotellrom over hele verden. Blant de største finner vi Hotels.com, Booking.com, Expedia.com, Orbville.no og Finn.no. Men prisene kan variere mye, så ikke hopp på det første og beste.

Også på charterreiser finnes det triks som kan gjøre ferien litt billigere. Skal du reise om sommeren i skolens ferier, bestill før nyttår. Hovedvekten av barnefamilier og andre som reiser i skolens ferier, bestiller fra romjulen og utover i januar og februar.

— På grunn av etterspørselen går prisene som regel opp, så vet du hvor du skal, er det penger å spare på å bestille før januar, ikke vent, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Fossum.

Har du mulighet til å reise utenfor skolens ferier, får aller mest for pengene. Fossum mener man skal kjøpe spesifisert reise, fordi prisene uansett er lave, og at man da vet hva man får. Selv om det er lavsesong, kan det nemlig være høysesong fra andre land, slik at hvis du reiser uspesifisert, kan du være riktig uheldig med bostedet. August er en måned man bør være forsiktig med uspesifiserte reiser. Selv om det er lavsesong i Norge, er det høysesong for resten av Europa.

Flybilletter er ferskvare

Billettpriser er et resultat av tilbud og etterspørsel, noe som også reflekteres i tidspunktet du kjøper billetten på. Desto nærmere man kommer avreisedato, desto færre billigbilletter.

— Flybilletter er en ferskvare. De billigste billettene vil alltid gå først. Så vet du hvor og når du skal reise er det ingen grunn til å vente, sier pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø.

FRISTER: Såkalte drømmedestinasjoner kan være innen rekkevidde hvis du er litt bevisst når du bestiller tur. Foto: anyaberkut, NTB scanpix

Han presiserer midlertidig at tilbudet av lavprisbilletter avhenger av hvor du skal.— Til København har vi for eksempel 15 avganger daglig, mens til New York har vi én daglig flyving, og det vil derfor være vanskeligere å få tak i billige flybilletter på disse avgangene.

Reis motstrøms

Det er også etterspørselen som styrer billettprisene i forhold til avreise. Du bør derfor forsøke å legge avreise og hjemreise når andre ikke reiser.

— Hvis du har mulighet til å reise motstrøms vil det alltid være mulig å få tak i de aller billigste billettene. For mange helgeturer er det dyrest med utreise fredag ettermiddag og hjemreise søndag. Velg heller andre dager, for eksempel lørdag til mandag, sier Sandstø.

Hold deg oppdatert. Et godt råd er å melde seg på nyhetsbrevene hos de forskjellige reisearrangørene, eller bli venn i sosiale medier med reisebyråer og flyselskaper. På denne måten er du hele tiden sikret oppdatert informasjon om nye kampanjer så tidlig som mulig. Ha i bakhodet at de fleste kampanjebilletter er de billettene som flyselskapene har vanskeligheter med å selge i utgangspunktet.

Unngå «lokkepriser»

Det er ikke alltid at de såkalte billigselskapene har de laveste prisene på en gitt strekning. Det kan vise seg at for eksempel SAS, British Airways eller KLM kan tilby samme eller bedre priser. Dessuten har disse selskapene ofte flere avganger å velge mellom. Prisen på én og samme reise kan også variere hos flyselskapet og søkemotorer som jobber med formidling av ferier og flybilletter.

Sjekk først nettsteder som gjør såkalte «metasøk», det vil si at de leter gjennom en rekke andre nettsider og forteller deg hvilke selskap som kan vi deg den laveste prisen. Eksempler på slike tjenester er Finn.no, Kayak.no, Kelkoo.no og Momondo.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«De styrer med alle spaker mot nedrykk»

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  2. – Dette handler om et byråd som har fått litt overtenning

  3. Darian og Benedicte har sommerjobb som «pinner på bein». Slik sørger de for at Bybanen kan gå.

  4. Åpner for forbud mot bensin- og dieselbiler i deler av Bergen

  5. Regjeringen med ny korona­pressekonferanse i morgen

  6. Stappfulle bybaner: – Det føltes ikke greit i det hele tatt