— Ganske unge gutter blir tvunget til å avtjene verneplikt for ISIL, sier Brende om Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL.

Opplysningen kom fram da Brende torsdag deltok på et møte i London for cirka 20 land som deltar i krigen mot IS.

Det er uklart om gruppen har innført tvungen verneplikt i alle områdene den kontrollerer i Syria og Irak.

Sunnier i hæren

Ifølge Brende er det nå svært viktig at Iraks sunnimuslimske minoritet inkluderes i den irakiske hæren.

— Skal vi lykkes med å bekjempe ISIL, må det bli en reell inkludering av Iraks 25 prosent sunnier i hæren. Det må være tydelige spor av sunnier også i ledelsen, sier Brende til NTB.

Mange av innbyggerne i de IS-kontrollerte områdene er sunnimuslimer som i utgangspunktet deler IS' motstand mot regjeringen i Bagdad. Hvis landets sjiaer ikke lar sunniene slippe til, er det sannsynlig at mange sunnimuslimer fortsatt vil se IS som et bedre alternativ enn regjeringen i hovedstaden.

Ideologisk kamp

Et annet viktig tema i London var hvordan IS skal hindres i å rekruttere stadig flere fremmedkrigere, ikke minst på nettet.

— Vi må erkjenne at antall fremmedkrigere vil vokse hvis vi ikke slår IS tilbake, sier Brende.

— Vi må også ta det ideologiske oppgjøret. ISIL har en omfattende bruk av sosiale medier og rekrutterer på den måten mange nye krigere. Vi må finne måter å stanse dette på, sier han.

Inntil 17.000 fremmedkrigere skal ha reist fra vestlige land for å krige for IS, i tillegg kommer tusenvis fra muslimske land i Asia, Midtøsten og Afrika.

Fem komiteer

Koalisjonen har nå nedsatt fem komiteer som skal jobbe videre med hvordan IS skal bekjempes på bred front: Den militære innsatsen skal trappes opp, fremmedkrigerne stanses, finansieringen av IS strupes, i tillegg til at ideologien og propagandaen fra ISIL skal bekjempes. Dessuten trenger hele 5 millioner irakere akutt humanitær hjelp.

IS' framgang i Irak er stanset, ifølge Brende. Men hvor lang tid det vil ta å nedkjempe gruppen, er helt uvisst. I Syria, der IS kjemper mot et regime som også Vesten er imot, er situasjonen enda mer komplisert.

— Det er fortsatt en lang vei å gå. Den irakiske hæren har ikke kapasitet til å gjenerobre Mosul, og vi trenger økt kapasitetsbygging, framholder Brende.

Norge har besluttet å sende 120 soldater til Irak for å trene landets soldater, men disse er ennå ikke på plass. (©NTB)