— Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sier Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal til NTB.

Ifølge en av målingene får Netanyahus Likud og Yitzhak Herzogs valgforbund Sionistunionen 27 mandater hver, mens en annen måling gir Likud 28 mandater, ett mandat mer enn utfordrerne.

Begge er avhengige av hjelp fra flere andre partier for å sikre et flertall for en ny regjering. Til det trengs støtte fra minst 61 av i alt 120 representanter i Knesset.

Det offisielle resultatet er ventet først onsdag morgen.

Framgang for Likud

Sammenlignet med de siste målingene som ble gjort før valgdagen, der Sionistunionen har ledet, gjorde Likud det bedre enn ventet. I en Twittermelding kaller Netanyahu det en stor seier.

— Mot alle odds: En stor seier for Likud, en stor seier for den nasjonale leiren ledet av Likud og en stor seier for det israelske folk, skriver Netanyahu.

Men Israels nåværende statsminister har harde forhandlinger i vente.

— Netanyahu har trolig brukt valgkampen til å skape avtaler med blant annet sentrumhøyrepartiet Kulanu, som er en avstikker fra Likud. Kulanus leder, Moshe Kahlon, som kan bli avgjørende for blokkene, vil nok selge sin støtte dyrt, mener Heian-Engdal.

Anti-Netanyahu-stemmer?

Herzog leder det nye valgforbundet Sionistunionen. Her inngår både Arbeiderpartiet og sentrumspartiet Hatnuah, som ledes av tidligere utenriksminister Tzipi Livni.

— Herzog har det om mulig verre enn Netanyahu. Han trenger støtte fra sentrumspartiet Yesh Atid og de ultranasjonalistiske partiene. Problemet er bare at disse vil nekte å sitte i regjering med Yesh Atid, sier Heian-Engdal.

Hun trekker fram at en mulig ulempe for Herzog er at mange kanskje stemte på ham som statsministerkandidat fordi de ikke ønsker Netanyahu som statsminister igjen.

— Det skaper imidlertid et stort problem for Herzog fordi stemmene ikke egentlig representer en støtte til ham eller Sionistunionens politikk, sier Heian-Engdal.

Felleslisten

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, ifølge valgdagsmålingene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash. De har tidligere gjort det klart at de vil støtte Sionistunionen i eventuelle regjeringsforhandlinger, men at de ikke vil inngå i regjeringen.

— Herzog har sagt seg villig til å gi en ministerpost til Felleslisten. Men det vil bli en koalisjonsregjering med store, interne intriger. Det eneste de har felles er at de vil kvitte seg med Netanyahu, sier Heian-Engdal.

Storkoalisjon

Dersom prosessen med å danne koalisjoner blir kaotisk, kan president Reuven Rivlin be Netanyahu og Herzog om å gå sammen i en nasjonal samlingsregjering for å skape ro og orden.

— Da må de komme over det som har vært en hard valgkamp, men det tror jeg de er pragmatiske nok til å takle. Utfordringen da blir å bli enige om statsministerkandidat og ministerposter, sier Heian-Engdal. (©NTB)