Over en halv million mennesker har gått i dekning fra syklonen Phailin som lørdag slo inn over østkysten av India. Syv mennesker er så langt omkommet og 18 fiskere er savnet etter det som er beskrevet som Indias verste syklon på 14 å. De syv døde da husene deres ble truffet av fallende trær, ifølge TV-stasjonen CNN-IBN.

Med en vindstyrke på 200 kilometer i timen kom syklonen inn over land sent lørdag ettermiddag norsk tid. De evakuerte i delstatene Orissa og Andhra Pradesh ble samlet i overfylte tilfluktsrom mens vinden rammet området preget av fiskelandslandsbyer og jordbruksland.

Dødstallene kan stige

Myndighetene frykter at tallet på omkomne vil stige, etter hvert som redningsmannskapene får ryddet vei og tatt seg fram til isolerte områder.

— Tallet på omkomne vil endres når vi får inn informasjon fra avsidesliggende steder. Det er ganske mange steder som er avskåret fra omverdenen, sier Jay Panda som er leder for delstatsforsamlingen

Da en tilsvarende syklon rammet området i 1999, omkom rundt 8.000 mennesker.Masseevakueringen i forkant av syklonen bidro trolig til å redde mange menneskeliv.

Redningsmannskaper startet søndag morgen arbeidet med å skaffe oversikt over skadene, og en omfattende operasjon er satt i gang for å rydde veier, hjelpe skadde og distribuere mat til dem som trenger det.

Stor evakuering

På forhånd var katastrofeberedskapen satt på høyeste nivå. Evakueringen av 550.000 mennesker til trygge bygninger er en av de største redningsoperasjonene i indisk historie. 450.000 er evakuert fra Orissa alene, opplyser Indias innenriksminister Sushilkumar Shinde.

— Myndighetene vil opprettholde det høye beredskapsnivået gjennom natten og søndag da Phailin forventes å være en «svært kraftig til kraftig syklon» gjennom de neste tolv timene. Deretter vil den svekkes, og bli til et kraftig lavtrykk, sier en tjenestemann i redningstjenesten i Orissa lørdag.

Radarbilder viser at den enorme syklonen dekker hele Bengalbukta. Ifølge en værmelding fra USAs marine kan vindkastene komme opp i en fart på 296 kilometer i timen. Indias meteorologiske institutt forventer vindkast på opp mot 240 kilometer i timen.

Flyttet med makt.

Regnet og vinden rammer et område med 12 millioner mennesker.

Mange av innbyggerne i de fattige delstatene er bekymret for sine eiendeler og har nølt med å evakuere.

— Mange mennesker har nektet å flytte på seg, og har måttet overbevises. Noen ganger har politiet måttet bringe dem til trygge steder med makt, sier innenriksminister Shinde.

sz6a4e64.jpg