- Gaddafi var i live da han ble tatt

Eks-diktator Muammar Gaddafi ble torsdag drept kort tid etter at han ble tatt til fange av revolusjonssoldater. Et fransk jagerfly skal ha skutt mot konvoien hans i et luftangrep torsdag morgen. Sønnen Saif al-Islam skal være skadet, og den andre sønnen, Mutassim, rapporteres drept.

Publisert Publisert

I LIVE: Et videoopptak gjengitt på Al Jazeera viser etter alt å dømme eks-diktator Muammar Gadafi i live, i øyeblikket etter at han ble tatt til fange i Sirte. Foto: VIDEOGRAB FRA YOUTUBE

PÅ TV: Disse TV-bildene av det som skal være den døde Gaddafi har gått verden rundt. Foto: ALJAZEERA

  • Eivind Sørlie
  • Emma Tollersrud
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

20.56: Gaddafi ble drept i distrikt 2 i sin fødeby Sirte, et område der alle bygningene er gjennomhullet etter den siste tidens harde kamper.

Eks-diktatoren forsøkte å flykte da han ble konfrontert av NTCs styrker, melder Al Jazeeras korrespondent.

20.37: NATO sier operasjonen i Libya vil avsluttes i samråd med FN og Det nasjonale overgangsrådet, NTC, ifølge Reuters.

I en Twitter-melding oppfordrer NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen alle libyere til å sette forskjeller til side og arbeide sammen for en lysere fremtid.

Han ber NTC hindre reprisalier mot sivile og vise selvbeherskelse i håndteringen av Gaddafis styrker.

20.27: Libyas justisminister Mohammad al-Alagi sier til nyhetsbyrået AP at Gaddafis sønn Saif al-Islam er såret i beinet og at han er bragt til sykehus.

Saif al-Islam er en av Gaddafis mest profilerte sønner og omtalt som en mulig arvtaker. Han har ofte opptrådt på vegne av faren mens han har vært i skjul.

Sammen med sin far har han vært etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) siden mai for forbrytelser mot menneskeheten.

20.10: — Dette markerer at et langt og smertefullt era er over for Libya. I 42 år styrte Gaddafi landet med jernhånd. I dag kan vi definitivt si at Gaddafi-regimet er kommet til en ende. En av verdens lengst sittende diktator er borte. For bare ett år siden virket dette umulig, men så reiste et folk seg og krevde sine rettigheter, sier president Barack Obama i sin pressekonferanse fra Det hvite hus.

Samtidig som han påpekte at libyerne nå har vunnet sin revolusjon, fremhevet han også NATO-styrkenes innsats, som snart vil avsluttes.

— Verdens land samlet seg etter rop om hjelp fra det libyske folk, og Europa og USA og de arabiske landene bidro. Våre modige piloter har sirkulert i luften, vår marine har sirkulert utenfor Libyas kyst. Lederskapet i NATO har koordinert. Vi har oppfylt våre mål, og NATO-operasjon vil snart avsluttes. Vi har nå demonstrert hva vi med kollektiv handling kan oppnå i det 21. århundret, sa Obama i sin tale.

Tiden fremover vil være full av utfordringer, påpekte Obama, og det libyske folk har et ansvar for å bygge et tolerant og demokratisk regime der alles rettigheter anerkjennes.

— Vi lover å samarbeide med Libya. USA er, sammen med det internasjonale samfunnet forøvrig, forpliktet overfor det libyske folk. Vi vil være deres partnere i kampen for verdighet, sa Obama.

Han sa han ser frem til landets fulle frigjørelse, og fremhevet behovet for at ny regjering raskt kommer på plass, og at landets første frie valg snart kan gjennomføres.

19.55 : - Kjørte nettopp gjennom halve Tripoli. Feiringer i hver eneste gate! Jubelen og gleden er uvirkelig! lyder en Twitter-melding.

19.48: USAs president Barack Obama vil holde en pressekonferanse ved 20-tiden for å meddele USAs reaksjon på drapet på Muammar Gaddafi.

Inntil nå har Det hvite hus forholdt seg tilbakeholdne, mens verdens øvrige ledere har kommentert hendelsen utførlig.

19.33: Den franske forsvarsministeren sier et fransk jagerfly avfyrte raketter mot Muammar Gadafis konvoi under NATOs luftangrep torsdag morgen. Det melder nyhetsbyrået AP.

Oppsummering: Libyas eks-diktator Muammar Gadafi ble drept i 12-tiden torsdag i forbindelse med at revolusjonsstyrkene erobret middelhavsbyen Sirte. Videoopptak fra Al-Jazeera viser at Gaddafi var i live da han ble tatt til fange utenfor sitt skjulested.

Det kommer sprikende meldinger vedrørende hans sønn, Saif al-Islam. Ifølge en minister i Det nasjonale overgangsrådet er han skadet og befinner seg på et sykehus, mens Al Arabiyas korrespondent melder at han er drept.

gaddafi44444.jpg

Gaddafis andre sønn, Mutassim, er bekreftet død av NTC, ifølge Reuters.

19.22: Gaddafis sønn Saif al-Islam er såret etter et angrep mot hans militærkonvoi i en landsby utenfor Sirte idet han var i ferd med å flykte. Han befinner seg på et sykehus, sier en minister i Den nasjonale overgangsrådet til nyhetsbyrået AP.

19.16: Amnesty International ber om at det gjennomføres en uavhengig granskning av omstendighetene rundt Gaddafis død, i forbindelse med at et videoopptak viser at han var i live da han ble fanget.

19.14: Det nasjonale overgangsrådets informasjonsminister sier Gaddafis andre sønn, Mutassim, er død, og at han hadde gjemt seg sammen med sin far i Sirte, ifølge Reuters.

19.00: Den arabisk-språklige TV-kanalen Al Arabiya meddeler i en Twitter-melding at Gaddafis sønn Saif al-Islam skal være drept.

18.57: Ifølge lederen for Det nasjonale overgangsrådet, Mahmoud Jibril, er Gaddafis sønn Saif al-Islam, tatt til fange i en landsby utenfor Sirte.

18.34: Al Jazeera melder om at de har mottatt ikke-bekreftede rapporter om at Gaddafis sønn, Saif al-Islam, er blitt skadet og arrestert.

18.30: FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer mot at Gaddafis død kun er slutten på begynnelsen.

— Dette er tiden da alle libyere skal komme sammen. Stridende på alle sider må legge ned våpnene. Dette er en tid for helbredelse og gjenoppbygging, for generøsitet, ikke for hevn, sier han.

18.39: En video på Youtube viser angivelig Muammar Gaddafi i øyeblikket etter at han er tatt til fange, rett før han blir drept.

18.28: BBC viser et videoopptak fra Al Jazeera der Muammar Gaddafi vises tatt til fange, bundet med håndjern til lasteplanet på en bil, i øyeblikket før han blir drept.

18.25: Likene av mennesker mistenkt for å ha vært eks-diktatorens lojale støttespillere ble sett liggende utenfor åstedet der Gaddafi skal ha gjemt seg og blitt fanget, ved et betongrør i utkanten av Sirte, melder nyhetsbyrået AP.

18.24: NATO-kommandører ber om at luftangrepene i Libya bør avsluttes, ifølge Guardian. Den offisielle avgjørelsen vedrørende fremtiden for NATO-operasjonen vil tas i morgen i Det nordatlantiske råd, som er den øverste politiske beslutningstakende myndighet i NATO.

Oppsummering: Libyas diktator gjennom 42 år, Muammar Gaddafi, ble tatt til fange og drept i Sirte ved 12-tiden i dag. Omstendighetene rundt hendelsen er fortsatt uklare, men at han ble drept er bekreftet av leder for Det nasjonale overgangsrådet, Mahmoud Jibril, representanter for revolusjonsstyrkene og den Gadafi-lojale TV-kanalen al Arrai. Flere videoopptak og bilder viser Gadafis lik, omringet av jublende revolusjonssoldater.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Storbritannias statsminister David Cameron og en rekke andre statsledere sier dette markerer en historisk overgang for.

— Veien framover for Libya og dets folk vil bli vanskelig og full av utfordringer. Nå er det på tide for alle libyere å stå samlet, sier Ban Ki-moon, ifølge NTB.

18.07: - Å si at det feires over hele Tripoli og Libya er en underdrivelse. Det må ses, lyder en Twitter-melding fra Tripoli.

18.03: - De skjøt ham med en 9 mm pistol. De slo ham i ansiktet. Han ble fraktet vekk i en ambulanse, sier en av beboerne i Sirte, ifølge et TV-klipp vist på TV 2.

17.55: - Muammar Gaddafi ble ikke drept i et flyangrep, sier leder for Det nasjonale overgangsrådet, Mahmoud Jibril, ifølge CNN.

Gaddafi ble drept i Sirte, der NATO gjennomførte et flyangrep torsdag morgen.

17.48: - Nyhetene om at den libyske byen Sirt nå er falt og den tidligere diktatoren Muammar Gaddafi er død markerer et historisk vendepunkt for Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre sier han håper Overgangsrådets leder, Mustafa Abdel Jalil, vil annonsere en frigjøringserklæring innen kort tid.

17.45: CNNs korrespondent melder om utrolige jubelscener i Libyas hovedstad Tripoli. Gater er fullpakket av mennesker, og det skytes i luften og overgangsregjeringens nylanserte flagg veives i luften, meddeler journalisten, Dan Rivers.

17.40: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal om kort tid holde en pressekonferanse om drapet på Muammar Gaddafi.

17.30: Ifølge CNNs kilde skal NATO kalles sammen til et møte for å diskutere hvordan operasjonen i Libya skal avsluttes.

17.25: Det nasjonale overgangsrådets leder Mahmoud Jibril har bedt nabolandet Algerie på nytt om å utlevere Gaddafis familiemedlemmer, hans kone og han tre barn, som flyktet dit i august.

17.14: Ifølge lederen for Det nasjonale overgangsrådet, NTC, er Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam er omringet og under angrep.

Meldingen kommer kort tid etter at han ble rapportert å ha flyktet fra Sirte med en militærkolonne, der Gaddafi ble tatt til fange og drept.

Tidligere meldte NTC-medlemmer at Saif al-Islam trolig befant seg sør i landet.

17.07: Gaddafis tidligere sikkerhetssjef Mansour Daw skal være blant de som er tatt til fange i forbindelse med drapet på Gaddafi. Det anses å være en stor overraskelse at han ble funnet i Sirte, ettersom han forrige måned ble rapportert å ha flyktet over grensen til Niger, ifølge BBC.

17.06: Muammar Gaddafis sønn Mutassim rapporteres drept i Sirte, ifølge leder for Det nasjonale overgangsrådet, Mahmoud Jibril, melder NTB.

Reuters melder imidlertid at de sitter på et videoopptak som viser en såret, men levende Mutassim. Senere blir det bekreftet av Jibril at han ble drept da han forsøkte å gjøre motstand.

16.57: Storbritannias statsminister David Cameron sier han er stolt av innsatsen som de britiske styrkene gjorde for å hjelpe til å styrte eks-diktator Muammar Gaddafi.

— Dette er dagen for å minnes alle Gaddafis ofre. Det libyske folk har nå en bedre sjanse til å bygge en sterk og demokratisk fremtid, sa Cameron.

16.52: - Det er slutten på historien for Gaddafi, hans familie og hans tilhengere. Libyas folk kan nå begynne å bygge landet og demokratiet, annonserer Libyas vise-ambassadør til FN, Ibrahim Debbashi.

Alle i Libyas FN-delegasjon feirer nyheten om eks-diktaroren død, meddeler han, ifølge Al-Jazeera.

16.50: Leder for Det nasjonale overgangsrådet, Mahmoud Jibril, bekrefter at Muammar Gaddafi er død.

16.44: Reuters rapporterer at en av deres kilder har mottatt en video som viser Gaddafis sønn Mutassim drept, ifølge BBC. Videoopptaket er foreløpig ikke bekreftet.

16.35: Ifølge Al-Jazeera, som siterer overgangsrådet, er liket av Muammar Gaddafi blitt fraktet til en moské i Misrata. En beboer i byen forteller til BBC at det helt tydelig er Gadafi han har fått øye på.

— Det er definitivt ham. Det er hans hår, hans ansikt. Alle libyere vet det, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Glede blant libyere i Norge

  2. Uvisst om NATO bombet Gaddafi

  3. Amnesty reagerer på TV-bildene av Gaddafi

  4. Franske styrker stoppet Gaddafis kolonne

  5. - En av Gaddafis sønner død, en annen på flukt

I LIVE: Et videoopptak gjengitt på Al Jazeera viser etter alt å dømme eks-diktator Muammar Gadafi i live, i øyeblikket etter at han ble tatt til fange i Sirte. Foto: VIDEOGRAB FRA YOUTUBE

GJEMMESTEDET: DREPT: Her skal opprørerne ha funnet Gaddafi, i et betongrør under en vei ved Sirte i Libya.

- DREPT: Nyhetsbyrået AFP hevder dette bildet viser Muammar Gaddafi. Foto: AFP