Inspektørene ble beskutt mandag mens de var på vei til Damaskus-forstaden Mouadamiya, der et gassangrep skal ha funnet sted i forrige uke. En av etterforskningsteamets biler ble beskutt flere ganger av uidentifiserte snikskyttere, sa FN-talsmann Martin Nesirky.

Tidligere mandag landet to bombekastergranater i strøket der FN-personellets hotell ligger, og det statlige nyhetsbyrået SANA melder at tre personer ble såret. Syriske myndigheter hevder begge angrepene ble utført av opprørere, mens opposisjonen legger skylden på regimevennlige styrker.

Inngripen

En full vestlig inngripen i Syria vil få tidligere intervensjoner som i Kosovo til å fortone seg som en søndagstur, mener kommandørkaptein Per Christian Gundersen i Forsvarets høgskoles mediegruppe. Han har liten tro på at en slik krig vil komme.

— Jeg blir overrasket hvis Vesten engasjerer seg med bakkestyrker slik situasjonen er nå, det blir i så fall minst like kostbart, komplisert og langvarig som krigen i Irak, sier Gundersen til NTB.

Erfaringen fra Irak og Afghanistan gjør at vestlige ledere vil og må tenke seg svært godt om før det innledes noen militær aksjon mot Syria, understreker han.

Norske myndigheter holder fast ved at en eventuell maktbruk mot Syria må forankres i et mandat fra FN.

Ansvar

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener Sikkerhetsrådet burde greid å samle seg om at Syria-konflikten bør henvises til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

— Det er en skandale at FNs sikkerhetsråd ikke har kommet fram til et felles standpunkt til situasjonen i Syria, sier Eide, som mandag var i Ramallah på Vestbredden, til NTB.

— Dette er et felles ansvar som medlemslandene i Sikkerhetsrådet må dele, understreker han.

Britenes statsminister David Cameron har avbrutt ferien for å lede et Syria-møte i Storbritannias nasjonale sikkerhetsråd NSC. Tema for møtet er hvordan man skal svare på bruken av kjemiske våpen i krigen i Syria.

— Han har kommet tilbake på grunn av situasjonen i Syria generelt og for å være her for å fortsette diskusjonene om alle mulige forslag, sier en regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Maktbruk

Cameron og USAs president Barack Obama har diskutert mulig bruk av makt mot Syria, ifølge flere britiske aviser. Cameron skal også ha hatt samtaler med den franske presidenten François Hollande.

Daily Mail har skrevet at detaljerte planer vil være klare innen tirsdag kveld. The Independent skriver at et angrep kan komme innen to uker, og at statsministeren vurderer å kalle inn Parlamentet for å ta en avgjørelse i saken.

Den norske utenriksministeren deler ikke inntrykket av at briter og amerikanere tenker på en militær intervensjon.

— Det er ikke mitt inntrykk, og jeg jobber tett med dette her, sier Eide.

Han tror en intervensjon vil sitte «ekstremt langt inne» hos amerikanerne. Det britene og amerikanerne har sagt, er at det som har skjedd i Syria må få konsekvenser - nøyaktig samme standpunkt som Norge har inntatt, framholder utenriksministren.

USAs utenriksminister John Kerry påpekte mandag at USA ennå ikke har tatt stilling til noen reaksjon mot Syria.

— La meg være klar: Den tilfeldige slakten av sivile, drapet på kvinner og barn og uskyldige tilstedeværende med kjemiske våpen er moralsk motbydelig, sier han, og mener det er liten tvil om at det syriske regimet står bak.

Syria-møte i Jordan

USAs forsvarssjef Martin Dempsey og forsvarssjefer fra flere vestlige og arabiske land møttes mandag i Jordan for å drøfte situasjonen i det borgerkrigsherjede nabolandet.

Dempsey diskuterte senest lørdag Syria-situasjonen på et rådsmøte med president Barack Obama. Han har klart sagt at en intervensjon i Syria ikke vil løse borgerkrigen og påpekt at det langt fra er garantert at opprørerne i landet støtter amerikanske interesser.

Forsvarssjefer fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Canada, Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia deltar på møtet i Jordan.