Frankrike har tidligere sagt at de vil delta i en militær aksjon mot Syria. Etter at Storbritannia har trukket seg ut av koalisjonen i går har Frankrike ikke endret standpunkt, men president Hollande sa fredag at det viktigste er å finne en politisk løsning.

USA kan dermed velge å gjennomføre angrepet alene, mener Per Erik Solli, seniorrådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

— Det hvite hus sa torsdag at dersom USA havner i en posisjon som gjør at de må handle alene, så vil de gjøre det, sier han til NTB.

Uten FN-mandat

Han får støtte av forsker Lars Erslev Andersen ved Dansk institutt for internasjonale studier.

— Jeg vil ikke utelukke at USA i løpet av helgen kan gjennomføre en aksjon dersom de mener at det er det de må, sier Erslev Andersen til nyhetsbyrået Ritzau.

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron hadde, fram til torsdagens avstemming i det britiske Underhuset, jobbet tett sammen om en felles militær operasjon uten mandat fra FN. Men det satte altså Underhuset en brå stopp for.

Angrep tidligst søndag

Den franske presidenten François Hollande sier et angrep kan skje onsdag. Men både Solli og Eslev Andersen tror et amerikansk angrep kan komme allerede i helgen, tidligst natten mellom lørdag og søndag.

FNs våpeninspektører blir i Syria fram til lørdag morgen for å fullføre sine undersøkelser om hvorvidt det har blitt brukt kjemiske våpen.

— Men om USA vil vente til inspektørene har fått klar en konklusjon eller om de vil handle tidligere, det er et åpent spørsmål, sier Solli.

Det er ikke klart når rapporten til våpeninspektørene vil være ferdig. Solli understreker også at inspektørene bare kan fastslå sikkert hva som ble brukt i det antatte gassangrepet i Damaskus forrige uke, og ikke hvem som sto bak.

Viktig signal til Assad

Seniorrådgiveren tror ikke at et britisk nei til angrep på Syria vil føre til at et eventuelt amerikansk angrep vil bli mindre enn dersom britene hadde blitt med.

— Militært sett har det lite å si. USA alene har mer enn nok av militære virkemidler til å kunne gjennomføre et begrenset angrep alene. Dette handler om å gi et politisk signal til Assad-regimet, og antall flagg som deltar i operasjonen, er viktig for å markere et budskap. Hvis det kun er det amerikanske flagget på styrkelisten, så blir det politiske budskapet redusert. Jo flere nasjoner som står bak og deltar i et angrep, jo mer alvorlig blir det politiske signalet, sier Solli.

Verre enn Irak

Erslev Andersen mener en politisk løsning fortsatt vil være det beste for å forsøke å en slutt på borgerkrigen i Syria.

— Jet tror ikke at en militær lynaksjon vil føre til resultater, og krig er alt for uoverskuelig. Det kan att på til bli verre enn i Irak, sier den danske forskeren.

En politisk løsning på konflikten i Syria har tidligere strandet ettersom USA har stilt ultimatum om at president Bashar al-Assad må gå. Det har Russland, som er en av Assad-regimets nærmeste allierte, avvist.

USAs selvbilde

Truslene fra Vesten, og da særlig fra USA, om et begrenset angrep mot Syria, har dessuten blitt så sterke at det er tvilsomt om Obama-administrasjonen kan snu og avvente situasjonen.

— Innenrikspolitisk vil det være svært vanskelig for president Obama å snu nå. De konservative kreftene i USA vil virkelig få vann på mølla dersom det skjer, sier NUPI-forskeren.

Han påker at det politiske spillet som pågår nå også handler om USAs rolle i verden, som ikke er like dominerende som den engang var. Land som Kina, India og Russland står sterkere økonomisk enn før og har mer politisk makt, noe som har ført til at verdensbildet har endret seg.

— Det handler om amerikanernes selvbilde i verden, om USA fortsatt skal ha en ledene rolle internasjonalt, som det hadde før, eller ikke, påpeker Solli.

UNDERSØKELSER: FNs våpeninspektører på åstedet for det som trolig var et gassangrep i Damaskus. Inspektørene forlater landet lørdag, og et mulig angrep fra USA kan komme allerede natt til søndag.
Reuters /Scanpix NTB