Demonstranter nekter å gi seg på Tahrir-plassen

Demonstranter strømmet søndag formiddag tilbake til Tahrir-plassen i Kairo etter at soldater forsøkte å jage demokratiforkjemperne fra plassen.

FJERN DERE! Militære styrker har rykket inn på Tahrir-plassen og gitt beskjed om at alle demonstrantene må fjerne seg. Foto: Scanpix
  • NTB
  • Nina M. Eldor
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Abdel Anwar er blant dem som ikke vil følge hærens anmodning om å dra hjem.

— Våre krav er ikke blitt innfridd ennå, så vi må bare fortsette å være her, sier 52-åringen til NTB.

Skubbet demonstranter

Like før hadde hundrevis av soldater dannet rekker og rykket inn på plassen for å jage demonstrantene hjem og bryte opp teltleiren som er etablert.

Soldatene skubbet demonstrantene til side for å gi plass til biler, som ikke har kunnet kjøre over plassen på over to uker.

Andre steder på plassen ble imidlertid bilene omdirigert av demonstranter.

«Ta det med ro, ta det med ro», ropte demonstranter idet soldatene nærmet seg. Og via høyttalere ble de oppfordret til ikke å gripe inn.

— Hæren er ryggraden til Egypt. Deres løsning er ikke å fjerne oss fra plassen. De må innfri kravene våre, ropte en demonstrant over plassen.

Les også

- Mubarak går av

— Systemet må vekk

Abdel Anwar holder opp en plakat med krav som demonstrantene stiller til hæren, blant annet å oppheve unntakstilstanden, løslate samvittighetsfanger og fjerne den nåværende regjeringen.

— Vi har fra første dag krevd at hele det gamle systemet skal vekk, ikke bare presidenten. Selv om presidenten nå er gått av, gjenstår resten av systemet, sier Anwar, som har holdt til på plassen siden 25. januar.

Han forteller at han har sett flere demonstranter bli pågrepet det siste døgnet. Ifølge Reuters skal øyenvitner også ha sett flere protestledere bli ført bort av soldater.

Rev telt

Hæren fortsatte imidlertid å følge ordre fra øverste hold og rev ned en rekke telt.

— Vi vil ikke at demonstranter sitter på plassen fra nå av, sa lederen for militærpolitiet, Mohamed Ibrahim Moustafa Ali, til demonstranter og journalister.

Mange fulgte med og filmet med mobilkameraer da soldater fjernet teltene som har vært demonstrantenes hjem siden 25. januar. Enkelte soldater ba fra tid til annen folk om å stanse filmingen, men folk gikk stort sett rolig videre og fortsatte opptakene fra andre kanter.

Noen demonstranter mente det var greit å dra hjem.

— For meg er det helt greit å dra nå som Mubarak har gitt fra seg makten, sier 21 år gamle Murad Mohammed Mahfouz til NTB.

Les også

- Mubarak har forlatt Egypt

Vil vente lenge

Mahfouz, som har deltatt i demonstrasjonene de siste ti dagene, håndhilser vennlig på en soldat som går forbi, og forteller at de to er kamerater.

— Men det er andre som ønsker å demonstrere videre her, legger han til og ser mot en scene der en gruppe demonstranter har samlet seg og roper slagord.

Og Anwar er blant dem som ikke har tenkt til å gi seg.

— Vi står her til våre krav blir møtt, sier Anwar, men rister på hodet når han blir spurt om han tror det kommer til å skje snart.

Hans eneste plan for dagen er å dra hjemom en tur for å skifte klær.

— Men jeg kommer tilbake Tahrir-plassen for å demonstrere hvis ikke situasjonen endrer seg betraktelig, avslutter han.

Publisert