Mannen som angrep en buss med israelske turister i Bulgaria onsdag, hevdes å være svensk og tidligere Guantanamo-fange.

Angrepet kostet sju mennesker livet.

Det er The Times of Israel som offentliggjorde den oppsiktsvekkende meldingen torsdag kveld. Avisen viser til rapporter i bulgarske medier, melder NTB.

På Guantanamo i tre år

Avisen oppgir ikke hvilke bulgarske medier opplysningene er hentet fra, og de er ikke bekreftet fra annet hold.

Mannens identitet oppgis å være Mehdi Ghezali. Han er født i Sverige og har finsk-algerisk bakgrunn. Fra 2002-2004 var han fange på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba.

Han skal også ha vært blant 12 utlendinger som ble pågrepet idet de forsøkte å ta seg inn i Afghanistan i 2009, skriver den israelske nettavisen.

Avviser påstandene

Svenske SÄPO avviser imidlertid at den navngitte svensken er mannen som sto bak terrorangrepet onsdag.

— Jeg kan bekrefte at det ikke er den navngitte personen, sier vakthavende befal ved det svenske sikkerhetspolitiet SÄPO, Clas Ohlsson, til NRK.no.

Falsk førerkort fra USA

Statsminister i Bulgaria, Boiko Borisov, sier torsdag formiddag at bulgarske myndigheter samarbeider med FBI og CIA for å finne ut hvem den mistenkte selvmordsbomberen er.

Myndighetene i Bulgaria mener de har funnet overvåkningsbilder av terroristen, tatt på flyplassen kun en time før bomben gikk av.

Den mistenkte skal ha vært utstyrt med et falskt førerkort fra delstaten Michigan, i tillegg til en falsk Louisiana-adresse som sitt permanente bosted, iføge ABC News som har trykket et bilde av førerkortet.

Ordkrig

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, beskyldte allerede timer etter angrepet Iran.

— Iran er ansvarlig. Vi vil ha en sterk reaksjon mot iransk terror, sa Netanyahu. Han lovet at terroristene ville «betale en høy pris».

Iran kaller beskyldningene som sionistisk propaganda.

EKSPLODERTE: Bussen blir kjørt bort etter angrepet utenfor flyplassen i Burgas.
SCANPIX