Pause i krigen på Gazastripen

Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil fortsette militæroperasjonene.

Publisert Publisert

MULIG TERROR: Ultraotodokse jødiske gutter klatrer ned en vegg etter å ha vært vitne til et mistenkt terrorangrep i Jerusalem 4. august. En palestiner drepte en israeler og veltet en buss med et anleggskjøretøy mandag 4. august. Foto: REUTERS

DEMONSTRASJON: En jente holder opp et skilt med påskripten "Jeg elsker Israel" på en demonstrasjon til støtte for Israels angrep på Gaza i Guatemala By søndag 3. august. Foto: REUTER

DESPERAT JAKT: Palestinere leter gjennom restene av et hus etter mennesker, etter hva politet sier var et israelsk luftangrep i Shati flykntningleir i Gaza by mandag 4. august. Foto: REUTERS

MANDAG 4. AUGUST: Israelske soldater plasserer flagget sitt på toppen av en tanks ved et oppsamlingsområde nær grensen til Gaza. Foto: REUTERS

ØDELEGGELSE: Et overblikk over ødelagte og skadde hus i byen Beit Hanoun nord på Gaza, som ble utsatt for kraftig israelsk angrep 26.juli. Foto: REUTERS

RETUR: En israelsk soldat kjører et armert personellkjøretøy mot et oppsamlingsområde nær grensen til Gazastripen mandag 4. august. Foto: REUTERS

  • NTB
  • Kyrre Kjellevold
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Bla i bilder øverst

— Egypts kontakt med de berørte partene har ført til enighet om en 72 timer lang våpenhvile på Gazastripen. Det vil komme flere delegasjoner til Kairo for å fortsette forhandlingene, sier talsmannen til nyhetsbyrået AFP.

Målet med de fremtidige forhandlingene skal være å få på plass en permanent våpenhvile.

— Vi er enige i å iverksette våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen, sier en israelsk talsmann til Reuters.

Døden fra luften traff en åtte år gammel jente mandag.

Se videoreportasje:

— Har ødelagt tunnelene

Mandag morgen innledet Israel en ensidig våpenhvile. Da den gikk ut, varslet statsminister Benjamin Netanyahu at Israel ville fortsette offensiven mot Gazastripen, som har pågått i 28 dager.

Omtrent samtidig meldte det israelske forsvaret at de har ødelagt alle tunnelene de kjenner til fra Gazastripen og inn i Israel. Å ødelegge tunnelene, som har vært brukt av Hamas for å ta seg ubemerket inn i Israel, har vært ett av hovedmålene med Israels offensiv.

Mandag ble det skutt raketter fra Gazastripen og inn i Israel. I Gaza by ble en åtte år gammel jente drept og 30 mennesker såret i et angrep mot en flyktningleir.

Møter ikke til dialog

Utenriksminister Børge Brende sa til NTB søndag at han trodde situasjonen i Gaza ville roe seg ned i løpet av de to-tre nærmeste dagene, uavhengig av muligheten for en formell våpenhvile. Han trakk fram en avslutning av de israelske militæroperasjonene som det beste alternativet, dersom en våpenhvile ikke blir nådd.

Våpenhvilesamtalene er det representanter fra USA, FN, Egypt, palestinernes president Mahmoud Abbas og islamistbevegelsen Hamas som står for.

Nå skal også en israelsk delegasjon delta, i forhandlernes forsøk på å få til en permanent våpenhvile.

Jerusalem i beredskap

Israel merket også urolighetene under egen våpenhvile. Avisa Haaretz melder at politiet i Jerusalem styrker sin beredskap etter at en sivilperson og en soldat ble henholdsvis drept og såret i to separate angrep i byen mandag ettermiddag.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for de to angrepene, men de høster lovord fra Hamas.

— Vi hyller de heroiske operasjonene i Jerusalem, som er en naturlig reaksjon på forbrytelsene som okkupantene har gjort mot vårt folk, sa en av deres talsmenn.

Internasjonal harme

Likevel er det Israel som fortsatt får mesteparten av kritikken fra verdenssamfunnet. Frankrikes president François Hollande har gjentatt sitt budskap om at det må bli en stans i det han kaller «massakrene i Gaza».

— Når jeg ser hva som skjer med de kristne i Irak og minoritetene i Syria, ser jeg massakrer. Det er det samme som skjer i Gaza. Noe må gjøres, sier den franske presidenten.

Storbritannia har solgt militært utstyr til Israel for en verdi av over 440 millioner kroner siden 2010. Disse eksportlisensene skal nå gjennomgås på nytt.

— Det er åpenbart at dagens situasjon er annerledes enn da disse lisensene ble innvilget, sier en talskvinne for statsminister David Cameron.

Mer enn 1.800 palestinere og seksti israelere har hittil mistet livet etter at Israel innledet sin offensiv mot Gazastripen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Her parkerer de gratis – for siste gang

  2. Køer mot sentrum i morgenrushet

  3. Smitte på fly og skip til Bergen

  4. Tidligere KrF-ere danner nytt sentrumsparti med Geir Lippestad: – KrF er tapt

  5. – Jeg tror ikke folk skjønner hvor smittsomt korona er

  6. Undersøker «alvorlig hendelse» med nordsjø­helikopter