WHO: Ebola-utbruddet er langt verre enn antatt

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene på døde og smittede skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publisert Publisert

SMITTE: En FN-kolonne med soldater kjører forbi et skilt som advarer om smittefaren i Abidjan på Elfenbenskysten. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge offisielle tall har antallet mennesker som hittil har dødd av ebola steget til 1.069, mens 906 andre er smittet av det dødelige viruset.

— Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

Obama kondolerer

USA har beordret diplomaters familier hjem fra Sierra Leone, som sammen med de vestafrikanske landene Liberia og Guinea er hardest rammet av utbruddet. USAs president Barack Obama har samtidig ringt Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Sierra Leones president Ernest Bai Koroma.

— I hans samtaler med begge ledere, understreket han USAs innsatsvilje for å bremse utbruddet sammen med Liberia, Sierra Leone og andre internasjonale partnere, og han kondolerte presidentene etter de mange dødsfallene, opplyser Det hvite hus i en uttalelse.

Overvåker situasjonen

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat for over 1 million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden. (©NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. WHO: Kampen mot ebola kan ta måneder

  2. Senegal stenger grensa til Guinea

  3. Epidemien forverres av legemangel