Obrador fra Demokratisk venstreparti måtte se seg slått av PRIs kandidat Enrique Peña Nieto i søndagens presidentvalg i Mexico.

Da mer enn 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde Nieto fått 38 prosent av stemmene, mens Obrador ble nummer to med 32 prosent.

Obrador ser imidlertid ikke ut til være en spesielt god taper.

— Vi kan ikke akseptere et uredelig resultat. Ingen kan akseptere det, sa han på en pressekonferanse mandag.

- Uregelmessigheter

Venstrekandidaten hevder PRI brukte flere millioner pesos på å kjøpe stemmer for sin kandidat. Han mener også at mediene sterkt favoriserte Peña Nieto og PRI i sin dekning i forkant av valget.

— Vi vil skaffe bevis for disse påstandene, og vi vil ta passende juridiske skritt, sa Obrador.

I 2006 nektet Obrador å anerkjenne seieren til nåværende president Felipe Calderón, og han arrangerte demonstrasjoner som lammet Mexico by i mer enn en måned. På spørsmål fra de fremmøtte på pressekonferansen om han ville gjøre dette igjen, svarte Obrador:

— Vi vil vente.

Reformer

Peña Nieto er på sin side allerede godt i gang med å planlegge hva han vil gjøre som nyvalgt president. Han har framstilt seg selv som det nye fjeset til PRI, partiet som styrte Mexico i over 70 år ved hjelp av valgfusk og korrupsjon, men som til slutt tapte i 2000.

Søndagens seier markerer dermed et comeback for de tidligere lederne i mexicansk politikk.

Peña Nieto sa på en pressekonferanse mandag at han vil konsentrere seg om energipolitikk og skatte- og arbeidsreformer.

Ikke flertall

Valgresultatene tyder på at PRI og partiets allierte ikke vil få flertall i nasjonalforsamlingen, og Peña Nieto vil dermed få det vanskeligere med å få sin politikk gjennom.

Den nyvalgte presidenten sier han vil rådføre seg med avtroppende president Felipe Calderón samt bringe inn eksperthjelp utenfra for å føre arbeidet med de planlagte reformene framover og for å øke sjansene for å få dem godkjent i nasjonalforsamlingen, som skal samles i september.

Blant de mest sentrale reformforslagene hans er mer private investeringer i oljeindustrien, endringer i skattesystemet for å øke statens inntekter og liberalisering av landets arbeidslover for å oppmuntre til opprettelse av flere jobber.