Ingen enighet om Libya i FN

FNs sikkerhetsråd er fortsatt delt i spørsmålet om det skal innføres en flyforbudssone over Libya for å hindre Muammar Gaddafi i å bombe opprørsbevegelsen.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Sikkerhetsrådet kom mandag sammen for nok en gang å diskutere saken etter at Den arabiske liga før helgen ba Rådet innføre en flyforbudssone.

Men Sikkerhetsrådet fortsetter å være delt i spørsmålet. Frankrike, som sammen med Storbritannia lenge har presset på for å få et flyforbud på plass, håpet at Ligaens støtte til et flyforbud ville overtale de motvillige landene i Sikkerhetsrådet, først og fremst vetomaktene Russland og Kina. Også Tyskland, Sør-Afrika og Brasil har så langt vendt tommelen ned for et flyforbud.

Håpet på endring

— Nå som vi har uttalelsen fra Den arabiske liga, håper vi at dette endrer spillet for de andre medlemmene av Rådet, sa Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud i forkant av mandagens møte.

Araud ville mandag ikke kommentere om det allerede er for seint å innføre et flyforbud i Libya, der regjeringsstyrkene til Muammer Gaddafi de siste dagene har gjennomført et kraftig bombardement av opprørernes stillinger fra lufta.

Uavklart

Men blant andre den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin påpeker at viktige detaljer fortsatt er uavklarte, så som hvem som skal håndheve et flyforbud og hvordan dette skal skje.

— Uten slike fundamentale detaljer er på plass, er det veldig vanskelig å ta en ansvarlig beslutning, sier Tsjurkin.

Også Tyskland mener mer konkrete detaljer må være på plass før et vedtak kan fattes, mens USAs FN-ambassadør Susan Rice sier at USA er åpen for å innføre en flyforbudssone som en del av en større tiltakspakke overfor Libya.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Gaddafis styrker har tatt by vest i Libya

  2. Gaddafis styrker stadig nærmere Benghazi

  3. Gadaffi setter pris på opprørsleders hode

  4. - Ajdabiya rensket for opprørere

  5. Kraftige eksplosjoner i Benghazi

  6. FN-resolusjon gir grønt lys for flyforbud over Libya

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…