- Forhandler de ikke, vil vi gjøre situasjonen vanskelig for dem

«Freedom Flotilla II» ligger fortsatt bom fast i Hellas. Nå stiller aktivistene et siste ultimatum til greske myndigheter.

Publisert Publisert

SIMULERER: Aktivister om bord den franske båten «Louise Michel» simulerer avreisen mot Gaza. Men enn så lenge har de seilingsforbud. Foto: SCANPIX

  • Martin Skjæraasen
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Den skulle egentlig vært fremme i Gaza for over en uke siden, men store deler av «Freedom Flotilla II» ligger fortsatt med seilingsforbud i Hellas.

Ifølge Reuters har ikke grekerne kommet med noen offisiell begrunnelse hvorfor båtene, som er fulle av aktivister, journalister og nødhjelputstyr ikke får kaste loss. Søndag kunngjorde imidlertid gresk UD at seilingsforbudet er innført «av hensyn til passasjerenes sikkerhet».

Les også

[No available link text]

Rødt-politiker Torstein Dahle er blant de ni nordmennene som deltar i den internasjonale ekspedisjonen. Han kan fortelle at aktivistene, på tross av motgangen, holder motet oppe.

— Vi har allerede skapt masse blest om denne aksjonen, situasjonen på Gaza og Israels politikk overfor palestinerne. På grunn av forsinkelsene har mange blitt nødt til å reise hjem, men til gjengjeld er det lange køer av folk som ønsker å overta plassene deres, sier han til aftenposten.no.

- Dra hjem

Samtidig er det mange tunge aktører som oppfordrer Gaza-aktivistene til å legge inn årene for godt.

Washington har hele tiden advart amerikanske aktivister om at de muligens bryter loven ved å delta i aksjonen. Fordi Hamas, som kontrollerer Gazastripen, står oppført som en terrororganisasjon i USA, er det straffbart å støtte dem.

Les også

[No available link text]

Lørdag ba også Midtøstenkvartetten, som består av USA, FN, EU og Russland, aktivistene sette kursen hjemover. En seilas mot Gaza vil bare øke spenningen i den allerede konfliktfylte regionen, argumenterer de.

Kvartetten henviste til fjorårets ekspedisjon, der ni tyrkere mistet livet da israelske kommandosoldater bordet flere båter i «Freedom Flotilla I». Israelerne høstet voldsom internasjonal kritikk for operasjonen, og forholdet til Tyrkia ble kraftig forverret.

Israel har imidlertid vært glassklare på at de også kommer til å stanse «Freedom Flotilla II» om den nærmer seg Gaza.

Les også

[No available link text]

— Vi kan frakte nødhjelpen

For å løse floken har greske myndigheter nå tilbudt seg å transportere forsyningene til Gazastripen. Det var statsminister Giorgos Papandreou som søndag fremmet forslaget i en telefonsamtale med palestinernes president Mahmoud Abbas.

I tillegg til forsyningene fra Gaza-flotiljen, som hovedsakelig er mat og medisiner, kan greske myndigheter komme til å bidra med ytterligere forsyninger, skriver Reuters. Abbas skal ha stilt seg positiv til forslaget.

Dahle mener tilbudet er et tydelig tegn på at grekerne synes situasjonen er «trasig».

— De er lei av dette opplegget, og det styrker forhandlingsposisjonen vår. Det at også Kvartetten har kommet med uttalelser, viser hvor mye oppmerksomhet de vier denne ekspedisjonen. Det gjør saken vår enda sterkere, sier han til Aftenposten.no.

Ultimatum

Mandag overleverte Gaza-aktivistene et brev til greske myndigheter, der de ber om et møte innen 24 timer. Her vil de kreve at seilingsforbudet oppheves.

- Hva skjer hvis myndighetene takker nei, Dahle?

— Da vil vi fortsette å gjøre situasjonen vanskelig for dem.

- På hvilken måte?

— Grekerne befinner seg i en situasjon de sannsynligvis føler er ganske plagsom. Det er flere hundre aktivister her nede, og et stort presseoppbud. Vi vil fortsette å presse på regjeringen for å få seilingstillatelse, men vi er forberedt på at oppgaven blir vanskelig.

- Kan dere komme til å seile uten tillatelse?

— Vi har flere planer for hvordan vi skal komme oss ut av Hellas, men jeg kan ikke si konkret hva de går ut på. Da avslører jeg hele opplegget vårt.

Så langt er det bare «Audacity of Hope» som har trosset seilingsforbudet, men det amerikanske skipet ble raskt stanset av kystvakten. Kapteinen er arrestert, og saken hans skal opp i retten i morgen.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da kassen var tom, tok stamgjestene grep

Tøffe tider i fødelandet Argentina tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg.

Sakene flest leser nå

  1. Forren har ikke fått tilbud fra Brann. Slik svarer han om sin nye konkurrent.

  2. 25 nye koronatilfeller i Norge siste døgn

  3. Da Synva besvimte på fotballcup, forsto foreldrene at hun hadde den arvelige sykdommen

  4. Brann gikk tom etter én omgang

  5. Ikke kjeft på studentene. Kjeft på rektor.

  6. Her gjemte han vodkaflaskene. – Hadde jeg levd én gang til, skulle det ikke blitt så brutalt.