Mandag leder utenriksminister Børge Brende (H) giverlandsmøtet for palestinerne. Søndag hadde han forberedende samtaler blant andre med Palestinas statsminister Rami Hamdallah og finansminister Shukri Bishara, samt Israels viseutenriksminister Tzachi Hengebi.

— Dette er et viktig møte hvor jeg håper at Israel vil varsle lettelser i blokaden av Gazastripen, sa Brende til NTB rett etter samtalen med Hengebi søndag kveld.

Både Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og en FN-rapport har understreket viktigheten av at Israel opphever blokaden dersom det skal være noe håp om å oppnå varig fred. Det vil muliggjøre både humanitært arbeid og næringsvirksomhet i området, poengterer Brende.

Frykter økt vold

USAs utenriksminister John Kerry deltar på mandagens møte. Det samme gjør FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EUs utenrikssjef Cathrine Ashton og Tony Blair, som er representant for Midtøsten-kvartetten.

Sistnevnte uttalte søndag at han frykter volden kan blusse opp igjen dersom ikke gjenoppbygningen på Gazastripen starter raskt.

— Tony Blair her et godt poeng. Dessverre. Det er mye som står på spill i ukene framover, sier Brende.

Forpliktelser

En av fire innbyggere på Gazastripen lever i dyp fattigdom, mens nesten en av to er uten arbeid, ifølge en fersk IMF-rapport.

Det palestinske utviklings- og gjenoppbyggingsrådet har beregnet at gjenoppbyggingen av Gazastripen vil koste nærmere 50 milliarder kroner.

— Det blir viktig å få klare økonomiske forpliktelser fra mange land nå, sier Brende.

Han og Norge vil også, sammen med Egypt, være vertskap for en giverlandskonferansen for Gazastripen som arrangeres i Kairo 12. oktober.