TV-kanalen NTV oppgir ingen kilder for opplysningene.

Tyrkerne ble tatt til fange da opprørere fra Den islamske staten (IS) stormet det tyrkiske konsulatet i den irakiske storbyen Mosul 11. juni. Byen har siden vært under IS' kontroll.

— De frigitte gislene er i god behold, opplyste Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu etter at de 49 igjen kunne sette føttene på tyrkisk jord lørdag.

Han avbrøt samme dag et besøk i Aserbajdsjan og satte kursen mot byen Sanliurfa ved grensen til Syria, der de frigitte fangene befinner seg etter å ha blitt brakt dit av tyrkiske etterretningsoffiserer.

Diplomater og barn

Blant gislene var flere diplomater som arbeidet ved det tyrkiske konsulatet i Mosul, samt soldater og barn og ektefeller til konsulatets ansatte. Også Tyrkias generalkonsul ble bortført da opprørere stormet konsulatet.

President Recep Tayyip Erdogan sier til TV-kanalen NTV at lørdagens frigivelse var del av en planlagt operasjon som tyrkisk etterretning har stått bak.

Tyrkia tilbakeholden

Arbeidet med å få frigitt gislene antas å være en av flere årsaker til at Tyrkia er skeptisk til å slutte seg til USAs strategi for å bekjempe de ytterliggående islamistene som har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria.

Tyrkia har blant annet sagt nei til at USA og andre NATO-land får bruke landets militærbaser til å gjennomføre flyangrep mot IS i Irak og eventuelt Syria, selv om landet er medlem av NATO.