- Jeg er så sint!

Bergensstudent Kristina Nygaard ble nektet inngang til Vest-Saharas hovedstad og plassert i en bil. - Jeg tror sjåføren er sivilpoliti, sier hun.

FATTIG: Konflikten i Vest-Sahara har vært fastlåst siden 1975. Her er et bilde fra en fattig bydel i hovedstaden Aaiún.
  • Frode Buanes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi var kommet så langt at vi kunne se inn til Vest-Saharas hovedstad El Aaiún. Da sa politiet at vi måtte snu, forteller Kristina Nygaard (24) fra Bergen.

Nygaard er student og skriver om det internasjonale sivilsamfunnets engasjement for Vest-Sahara og var på vei inn i det konfliktfylte området for å snakke med lokalbefolkningen. Til myndighetene sa hun at hun studerte språk. Den forklaringen holdt ikke.

— De sier at vi mangler autorisasjon. Noe som bare er tull, sier studenten, som også er medlem av Støttekomiteen for Vest-Sahara.

I tillegg til å bli nektet adgang til hovedstaden, ble Nygaard kastet ut av Vest-Sahara og sendt tilbake til Marokko.

Tror sjåføren er sivilpoliti

Nygaard reagerer kraftig på at utkastelsen.

— Jeg er så sint. Hva i alle dager er det de gjør der inne? sier hun.

Les også

Norske ungdommer kastet ut fra Sør-Marokko etter besøk i Vest-Sahara

Les også

- FN-soldatene ser oss bli slått og drept, men gjør ingenting

Da BT snakket med Nygaard lørdag formiddag var hun og britiske Joanna Allan (29) fra Western Sahara UK Campaign plassert i en bil og kjørt tilbake mot turistbyen Agadir i Marokko.

— Jeg må være litt forsiktig med hva jeg sier, for «taxisjåføren» er mest sannsynlig en marokkansk sivilpolitimann. Vi blir nok sannsynligvis fotfulgt av politi også når vi er tilbake i Agadir, sier Nygaard.

Snart viktig FN-møte

Ifølge Nygaard er det svært spent i Vest-Sahara om dagen. Senest for to uker siden uttrykte utenriksminister Børge Brende bekymring for situasjonen i landet.

— Det rapporteres jevnlig om menneskerettighetsbrudd, spesielt knyttet til forsamlings- og organisasjonsfrihet og ytringsfrihet, sa Brønde under Stortingets spørretime.

FNs sikkerhetsråd skal i slutten av måneden ta opp situasjonen i Vest-Sahara på ny. Brende viste i spørretimen til en rapport fra FNs generalsekretær som understreket behovet for uavhengig og selvstendig overvåking av situasjonen i Vest-Sahara.

— Det har vært mye opprør de siste dagene grunnet det kommende FN-møtet, sier Kristina Nygaard.

Bergensstudenten vil nå tilbringe et par dager i Agadir i Marokko og forsøke å komme i kontakt med noen fra Vest-Sahara der.

— Å komme inn igjen i Vest-Sahara blir nok vanskelig. Vi fikk beskjed om at vi kunne prøve igjen om én måned, men da er det nok ikke så mye opprør i gatene lenger, sier hun.

Håper på sivilsamfunnet

Pr. i dag har ikke FN mandat til å overvåke eller rapportere om menneskerettighetsbrudd i landet.

Konflikten i Vest-Sahara har vært fastlåst siden 1975.

— Jeg tror det eneste som kan bringe en løsning her er at det internasjonale sivilsamfunnet organiserer seg. Ser man på lignende konflikter, er det ofte et sterkt indre sivilsamfunn kombinert med et aktivt internasjonalt engasjement som har brakt frem løsninger, sier Nygaard.

- Skjer alvorlige overgrep

Støttekomiteen for Vest-Sahara har vært i kontakt med Nygaard etter at hun ble kastet ut.

— Det er svært bekymringsfullt at studenter som reiser til Vest-Sahara blir kastet ut før de har mulighet til å snakke med aktivister og den saharawiske befolkningen, sier styreleder Magnhild Bøgseth.

— Vi vet at det skjer alvorlige overgrep på menneskerettighetene i de okkuperte områdene, og at Marokko går til disse skritt for å holde det skjult viser viktigheten av at FN skal få et mandat til å overvåke menneskerettigheter i Vest-Sahara, sier hun.

KASTET UT: Student Kristina Nygaard (24) fra Bergen (til h.) og britiske Joanna Allan (29) fra Western Sahara UK Campaign ble lørdag kastet ut fra Vest-Sahara.
Publisert
BT anbefaler

Vil begrense 17. mai-fyll. – Trist utvikling, sier komitéleder.

– Når folk på en nasjonaldag havner i fysisk håndgemeng, og det er flere tilfeller av slåsskamper i bybildet, er det ikke noe kjekt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Rømte bygget i natt: – De mente å se sprekker i taket og gulvet

  2. Mann med kniv på Haraldsplass

  3. – 2300 kroner, kan det være sant?

  4. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  5. Kvinne alvorlig skadet etter dødsulykken

  6. Denne løsningen kan spare deg for tusenlapper på strømregningen