Han gikk fredag hardt ut mot ekspertene som mener det kan være en sammenheng mellom global oppvarming og brannene som har rast utenfor Sydney den siste tiden.

— Jeg antar de er desperate etter å finne noe som kan brukes som ammunisjon for å fremme sin sak, sa Abbott i et intervju som ble trykket i flere australske aviser. Han kalte ekspertenes påstander «sludder og vås» («complete hogwash»).

Også miljøminister Greg Hunt mener skogbranner er helt normalt i Australia. Hunt sa nylig at han hadde sjekket saken på nettleksikonet Wikipedia, og at det ikke var grunnlag for å knytte brannene til global oppvarming.

- Økt risiko

En sammenheng mellom skogbranner og klimaendringer er imidlertid påvist både av FN og Climate Council, et australsk klimainstitutt som Abbott har forsøkt å legge ned.

Klimaendringene har økt risikoen for svært varme dager med ekstrem skogbrannfare i Australia, konkluderer en ny rapport fra Climate Council. Den slår fast at hetebølger er blitt vanligere og mer alvorlige, ifølge Fairfax Media, som har fått tilgang til rapporten.

Climate Council er en videreføring av Climate Commission, et offentlig organ som ble nedlagt av Abbott kort etter at han vant valget i september. Instituttet er blitt drevet videre med nytt navn og privat finansiering.

Hetebølger

Lederen for FNs klimakonvensjon, Christiana Figueres, sa tidligere denne uken at det helt klart er en sammenheng mellom skogbranner i Australia og global oppvarming.

Hun understreket at det ikke er påvist noen direkte årsakssammenheng mellom klimaendringene og brannen som nå raser utenfor Sydney. Men brannfaren øker når temperaturen stiger.

— Det vitenskapen forteller oss, er at det blir flere hetebølger i Asia, Europa og Australia, sa Figueres i et intervju med TV-kanalen CNN.

Årets septembermåned var den varmeste som noen gang er registrert i Australia, ifølge landets meteorologiske institutt. Så langt ligger 2013 an til å bli det varmest året siden temperaturmålingene begynte.

- Bare tull

Motstand mot den australske CO2-avgiften var en av Abbotts viktigste saker i valgkampen tidligere i år. Han har lovet å fjerne den og skrinlegge planene om handel med CO2-kvoter, noe som vil kreve flertall i nasjonalforsamlingen.

I løpet av sin første måned som statsminister la han ikke bare ned Climate Commission, som hadde i oppgave å informere om klimaendringene. Abbott har også tatt til orde for å nedlegge Climate Change Authority, en etat som gir regjeringen råd om hvordan klimautslippene kan reduseres.

Den konservative statsministeren er tidligere klimaskeptiker og uttalte en gang at klimaforskning «bare er tull». I dag sier Abbott at han tar forskningen på alvor, og han har foreslått å gi støtte til prosjekter som skal få ned CO2-utslippene.

Australia har høye utslipp av klimagasser per innbygger, samtidig som landet er utsatt for tørke. Strid om ulike forslag for å bekjempe klimaendringene har preget australsk politikk i flere år.