Den nyvalgte ukrainske politikeren sier at den militære situasjonen ikke er så ille, men etterlyser likevel våpenstøtte.

- Jeg blir hele tiden nødt til å minne både politikere og andre i Kiev om at landet er i krig, sier Kisjkar i et intervju under en pause fra pal.

- Første gang jeg kom hjem på permisjon, ble jeg forferdet over stemningen her i hovedstaden.

Det er ikke skuespill. 7. mai kom han tilbake til Ukraina fra Thailand, der han bodde med sin kone og deres to barn og jobbet i turistnæringen. Da han kom hjem meldte han seg straks til militærtjeneste i hæren, som han tidligere hadde forlatt etter 15 års tjeneste.

-Var uforberedt

Nå er livet hans delt mellom hæren og politikken. Han er ved fronten med Donbas-bataljonen nær Donetsk i helgene, og i parlamentet på hverdagene, der han representerer det nye partiet Samopomitsj (Selvhjelp).

Den militære situasjonen er for øyeblikket ikke så verst, er hans vurdering. Frivillige samler inn utstyr, forsvarsledelsen har ryddet opp, soldatene er bedre trente enn før.

- I den første tiden under den russiske aggresjonen var ikke Ukrainas hær forberedt. Vi maktet nesten ikke å be Vesten om hjelp. Mange trodde også på den russiske propagandaen. Men nå har vi begynt å få hjelp, sier Kisjkar.

Etterlyser støtte

- Hva trenger Ukraina?

- Vi mangler først og fremst våpen mot pansrede kjøretøy og antiluftskyts, av alle tilgjengelige slag. Vi trenger også nytt radioutstyr, sier Kisjkar, som ikke forstår hvorfor de ikke har fått våpenstøtte ennå.

- Hva er det største politiske problemet?

- Å vinne informasjons— eller propagandakrigen. Russland har et forsprang på flere år, og har et veldig profesjonelt propagandaapparat. Det er viktig at Vesten forstår hva som foregår her, at det er utenlandsk aggresjon mot et selvstendig land.

- I valgkampen etterlyste du høyere tempo på reformene, men å stoppe korrupsjonen og reformere forvaltningen og økonomien tar vel tid?

- Vårt parti er lokomotivet i reformprosessen. Vi har mange aktive, velutdannede og ambisiøse folk, og vi vil fortsette å presse på, sier Kisjkar.

Vil bli uavhengige

- Partiet mitt har klare planer som kan gjøre oss mindre avhengige av russisk gass, kull og olje. Vi bør bygge ut grønn energi så raskt som mulig, og gjennomføre dramatiske energibesparelser både i industrien og i folks hjem. Teknologien finnes, den må bare settes på plass.

- Men korrupsjonen gjennomsyrer jo hele Ukraina?

- Vi kan få hjelp utenfra. Det finnes løsninger for å få innført transparente systemer i økonomien. Det ønsker næringslivet også. Dessverre sitter det fortsatt mange personer som er gjennomsyret av gammeldags tankegang i sentrale posisjoner. Vi må lære oss å være ærlige.

- Mener du at de bør sparkes?

- Det går ikke. De har også menneskerettigheter. Men vi må ha nye folk i rettsvesenet og regjeringsapparatet. Ellers vil ikke reformene lykkes, og da dør Ukraina.

- Hvorfor kom du hjem til Ukraina?

- Landet mitt var i nød, og døtrene mine har rett til å vokse opp i sitt eget fedreland.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN