Moland og French får ny runde i retten

Høyesterett forkastet dødsdommen.

  • Aftenposten.no
  • Thomas Hubert
  • Stine Barstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Tjostolv Moland og Joshua French får en ny runde i retten i Kongo, etter at høyesterett forkastet dødsdommen fra den militære tribunalen i Kisangani.

— Den militære høyesteretten aksepterer forsvarernes ønske, annulerer avgjørelsen og sender saken tilbake til militærdomstolen i Province Orientale, heter det i retten.

Det betyr at Frenh og Moland får saken sin opp på nytt med nye dommere.

Dommer Colonel Bassolo baserte sin beslutning på en paragraf som sier at avgjørelser truffet av en dommer som ikke har vært til stede på alle høringer, ikke er etter loven.

Til stede i Høyesterett er blant annet Molands forsvarer André Kibambe, den norske diplomaten Lars Ekman, samt de to britiske diplomatene Parul Naran og Franck Tshimbiua. Joshua French og Tjostolv Moland er selv ikke til stede under domsavsigelsen.

Dommer døde

I dag fikk Joshua French og Tjolstolv Moland sin tredje dom etter at de ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai samme år.

Saken mot de to nordmennene ble behandlet i Kongos høyeste domstol i løpet av én dag i slutten av mars. Normalt skal en avgjørelse bli offentliggjort i løpet av åtte dager, men fordi et av medlemmene i dommerpanelet døde, ble hele prosessen forsinket.

Ikke skyldspørsmål

Tjostolv Molands forsvarer, André Kibambe sa tirsdag at han er sikker på at det vil bli ny rettsrunde for de to nordmennene, som fremdeles sitter fengslet i Kisangani.

Høyesterett har ikke vurdert skyldspørsmålet mot de to nordmennene, men utelukkende vurdert om det ble begått noen form for saksbehandlingsfeil da Moland og French ble domfelt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i fjor.

Flere dødsdommer

Både Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til flere dødsstraffer for drapet, for spionasje og for å ha dannet et kriminelt forbund.

I tillegg er også den norske staten dømt til å betale 4,5 milliarder kroner i erstatning til Kongo for spionasje.

Forsvarerne til de to nordmennene pekte imidlertid på at det var begått flere feil i de to første rettsrundene. De ba derfor høyesterett om å sende saken tilbake for en ny behandling.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ankesaken i Kongo starter tirsdag

  2. Rumble in the Jungle

  3. Kongos justisminister vil sende nordmennene hjem

  4. - Kongo-saken utsatt

  5. - Høyesterett vil behandle Kongo-saken

  6. Støre reagerer sterkt på dødsdommen

BT anbefaler

De lærer stadig yngre barn om spise­forstyrrelser. Her er deres tips til foreldre.

Les hva foreldre kan gjøre for å hindre at barnet får et vanskelig forhold til kropp og mat.

LES SAKEN