Tidenes valgsirkus i India

814 millioner indere går i disse dager til valgurnene. Se bilder fra den største demokratiske massemønstringen i verden noensinne.

HYLLEST: Begeistrede velgere vinker mot helikopteret som frakter statsministerkandidat Narendra Modi fra opposisjonspartiet BJP til et valgmøte i byen Mathura i delstaten Uttar Pradesh.
FARGERIKT: Tilhengere av det regjerende Kongresspartiet jubler når statsministerkandidat Rahul Gandhi ankommer et valgkampmøte i millionbyen Mumbai. Mer enn 800 millioner indere er stemmeberettiget, og det er mer enn Europas samlede befolkning.
POLITISK PEKEFINGER: En kvinnelig velger viser bokstavelig talt fingeren etter å ha avgitt sin stemme i det nordlige India. Velgere får et merke på fingeren som bevis for at de har deltatt i valget og ikke kan stemme flere ganger.
PÅ VEI: Velgere krysser en bro over elven Chenab for å gjøre sin borgerplikt i naturskjønne omgivelser i Jammu i det nordlige India.
GLAMOUR OG POLITIKK: Bollywood-stjernen Nagma stiller som kandidat for Kongresspartiet og møter tilhengere under en valgturné utenfor Allahabad. Folk har strømmet til stemmelokalene under den seks uker lange valgmaraton som avsluttes 12. mai. Selve opptellingen av stemmene skjer 16. mai.
GLAD VELGER: En kvinnelig velger i godt humør på et valgmøte i byen Srinagar i Kashmir, som i årevis har vært herjet av blodige konflikter mellom sikkerhetsstyrker og militante, muslimske grupper som krever løsrivelse fra India. Flere av disse gruppene har oppfordret folk om å boikotte valget, noe disse kvinnene tydeligvis ikke har noen planer om.
ID-SJEKK: Valgfunksjonærer sjekker identiteten til en mann som er kommet til valglokale for å stemme i landsbyen Kathua, like ved grensen til Pakistan. Valget avholdes i mer enn 930.000 stemmelokaler i verdens største demokrati.
IKKE HELT HEMMELIG?: En indisk kvinne viser stemmeseddelen i et valglokale i Chhattisgarh, en region som har vært preget av maoistisk opprør de siste fire tiårene.
TRANGT: Disse unge kvinnene venter på å slippe til for å avgi stemme i ørken-delstaten Rajasthan. Mye tyder på svært god deltakelse ved årets valg i India.
  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Valget i verdens største demokrati gjennomføres over seks uker, og startskuddet smalt 7. april. Den endelige opptellingen fra de 930.000 stemmelokalene skjer 16. mai. Mye tyder allerede på at Indias neste statsminister heter Narendra Modi fra det hindunasjonalistiske partiet BJP. Han overtar i så fall etter den sittende statsministeren Manmohan Singh fra Kongresspartiet.

100 millioner flere

India er verdens nest mest folkerike nasjon, og antallet stemmeberettigede har økt med smått imponerende 100 millioner mennesker siden det forrige valget i 2009. Inderne har tatt i bruk elektronisk stemmegivning, men siden millioner av velgerne er analfabeter er hver kandidat identifisert med et partisymbol. Velgerne trykker på en knapp knyttet til den partilogoen de har valgt. De som ikke har tillit til noen av kandidatene eller partiene, kan gi uttrykk for misnøyen ved å stemme blankt.

VALGKLAR KVARTETT: Det regjerende Kongresspartiet forsøker å lokke kvinnelige velgere med tiltak for økt likestilling og styrke jenters plass i utdanningssystemet. Her gjør fire kvinner med fargerike sarier seg klar til årets store politiske begivenhet i milliardnasjonen India.

Selve valget er et fargerikt sirkus som mobiliserer folk fra alle kaster, religioner og etniske grupper, og fra Keralas palmelunder i sør til Kashmirs spektakulære landsbyer høyt oppe i Himalaya.

En ny Gandhi

Valg i India er krydder i hverdagen, men også en mønstring med store sikkerhetsutfordringer og som tidligere har fått dramatiske utfall. Tidligere statsminister Rajiv Gandhi ble drept i et attentat under et valgmøte i 1991.

Nå er det Rajivs sønn, Rahul Gandhi, som fronter Kongresspartiet i kampen for å beholde regjeringsmakten. Faren, bestemoren og oldefaren i Nehru/Gandhi-dynastiet har alle vært statsministere, mens moren Sonia er partileder.

Unge Rahul Gandhi har ikke overbevist i valgkampen, ifølge flere indiske kommentatorer. Han sliter med å overbevise velgerne om at han er i stand til å ta et kardinaloppgjør med det omfattende korrupsjonsondet som gjennomsyrer det indiske samfunnet på alle nivåer.

Rammet av skandaler

Korrupsjon og maktmisbruk har vært hovedtema i valgkampen, og det øker sjansen for regjeringsskifte i India. Den sittende regjeringen, som er ledet av Kongresspartiet, vil etter alt å dømme bli hardt straffet for en serie graverende korrupsjons­skandaler.

Rahul Gandhi og Kongresspartiet utfordres av Bharatiya Janata Party (BJP) og partiets statsminister­kandidat Narendra Modi. BJP har de siste par tiårene trukket millioner av velgere med sin hindusjåvinistiske retorikk. Partiet blir av mange anklaget for å nøre opp under religiøse motsetninger i landet og piske opp antimuslimsk stemning i deler av landet.

39 partier

Et av Modis sterkeste kort er at han kan vise til sterkt økonomisk oppsving i delstaten Gujarat, som han har ledet i en årrekke. BJP befinner seg til høyre for Kongresspartiet, men det politiske landskapet i India er et sammensurium av konfliktlinjer, der økonomisk politikk og fattigdomsbekjempelse bare er én av mange faktorer som er utslagsgivende for folks stemmegivning.

Den blomstrende partifloraen med 39 partier i dagens nasjonalforsamling gjør at BJP må påregne å bygge allianser med flere av de regionalt baserte partiene hvis de skal sikre seg styringsdyktig flertall i underhuset Lok Sabha.

Korrupsjonstemaet har også gitt oppsving til et tredje alternativ ved årets valg. Antikorrupsjons­partiet Aam Aadmi Party er blitt en faktor å regne med i indisk politikk etter flere gode lokalvalg det siste året.

I TENKEBOKSEN: Hun ser ut til å tenke seg godt om, denne kvinnen som er i ferd med å stemme elektronisk i et lokale i Chhattisgarh.
Publisert
BT anbefaler

Slik vil streik ramme Bergen: Her kan det bli stengt

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mistenker hærverk på togstasjon

  2. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

  3. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

  4. Meklingen i oppgjørene for stat og kommune fortsetter på overtid

  5. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

  6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.