Valget i verdens største demokrati gjennomføres over seks uker, og startskuddet smalt 7. april. Den endelige opptellingen fra de 930.000 stemmelokalene skjer 16. mai. Mye tyder allerede på at Indias neste statsminister heter Narendra Modi fra det hindunasjonalistiske partiet BJP. Han overtar i så fall etter den sittende statsministeren Manmohan Singh fra Kongresspartiet.

100 millioner flere

India er verdens nest mest folkerike nasjon, og antallet stemmeberettigede har økt med smått imponerende 100 millioner mennesker siden det forrige valget i 2009. Inderne har tatt i bruk elektronisk stemmegivning, men siden millioner av velgerne er analfabeter er hver kandidat identifisert med et partisymbol. Velgerne trykker på en knapp knyttet til den partilogoen de har valgt. De som ikke har tillit til noen av kandidatene eller partiene, kan gi uttrykk for misnøyen ved å stemme blankt.

VALGKLAR KVARTETT: Det regjerende Kongresspartiet forsøker å lokke kvinnelige velgere med tiltak for økt likestilling og styrke jenters plass i utdanningssystemet. Her gjør fire kvinner med fargerike sarier seg klar til årets store politiske begivenhet i milliardnasjonen India.
Rafiq Maqbool

Selve valget er et fargerikt sirkus som mobiliserer folk fra alle kaster, religioner og etniske grupper, og fra Keralas palmelunder i sør til Kashmirs spektakulære landsbyer høyt oppe i Himalaya.

En ny Gandhi

Valg i India er krydder i hverdagen, men også en mønstring med store sikkerhetsutfordringer og som tidligere har fått dramatiske utfall. Tidligere statsminister Rajiv Gandhi ble drept i et attentat under et valgmøte i 1991.

Nå er det Rajivs sønn, Rahul Gandhi, som fronter Kongresspartiet i kampen for å beholde regjeringsmakten. Faren, bestemoren og oldefaren i Nehru/Gandhi-dynastiet har alle vært statsministere, mens moren Sonia er partileder.

Unge Rahul Gandhi har ikke overbevist i valgkampen, ifølge flere indiske kommentatorer. Han sliter med å overbevise velgerne om at han er i stand til å ta et kardinaloppgjør med det omfattende korrupsjonsondet som gjennomsyrer det indiske samfunnet på alle nivåer.

Rammet av skandaler

Korrupsjon og maktmisbruk har vært hovedtema i valgkampen, og det øker sjansen for regjeringsskifte i India. Den sittende regjeringen, som er ledet av Kongresspartiet, vil etter alt å dømme bli hardt straffet for en serie graverende korrupsjons­skandaler.

Rahul Gandhi og Kongresspartiet utfordres av Bharatiya Janata Party (BJP) og partiets statsminister­kandidat Narendra Modi. BJP har de siste par tiårene trukket millioner av velgere med sin hindusjåvinistiske retorikk. Partiet blir av mange anklaget for å nøre opp under religiøse motsetninger i landet og piske opp antimuslimsk stemning i deler av landet.

39 partier

Et av Modis sterkeste kort er at han kan vise til sterkt økonomisk oppsving i delstaten Gujarat, som han har ledet i en årrekke. BJP befinner seg til høyre for Kongresspartiet, men det politiske landskapet i India er et sammensurium av konfliktlinjer, der økonomisk politikk og fattigdomsbekjempelse bare er én av mange faktorer som er utslagsgivende for folks stemmegivning.

Den blomstrende partifloraen med 39 partier i dagens nasjonalforsamling gjør at BJP må påregne å bygge allianser med flere av de regionalt baserte partiene hvis de skal sikre seg styringsdyktig flertall i underhuset Lok Sabha.

Korrupsjonstemaet har også gitt oppsving til et tredje alternativ ved årets valg. Antikorrupsjons­partiet Aam Aadmi Party er blitt en faktor å regne med i indisk politikk etter flere gode lokalvalg det siste året.

I TENKEBOKSEN: Hun ser ut til å tenke seg godt om, denne kvinnen som er i ferd med å stemme elektronisk i et lokale i Chhattisgarh.
Rafiq Maqbool