— Vi er kommet i en situasjon der egyptiske domstoler på en alvorlig måte undergraver Egypts omdømme, sier Brende til NTB. Han føyer til at Norges ambassadør i Kairo vil overbringe Norges synspunkter til egyptiske myndigheter.

Utenriksministeren ser for seg betydelige økonomiske konsekvenser for Egypt om landet «fortsetter på dette sporet».

— Hvem vil investere i et land som benytter seg av den typen virkemidler, som har en rettspleie som ikke fungerer? Jeg tror det vil få konsekvenser for turisme og økonomisk vekst i Egypt. Og er det noe landet virkelig trenger, er det arbeidsplasser og økonomisk vekst, sier han.

- Ti minutter

Under mandagens rettsmøte ble i alt 683 personer dømt til døden. Brorskapets leder Mohamed Badie er blant de dømte. Det er den første dommen mot den kjente islamisten som er en nær alliert av Egypts avsatte president Mohamed Mursi.

Dommene kommer først til å være gyldige 21. juni, når en islamsk skriftlærd har gitt sitt råd om dommene, ifølge juridiske kilder.

I det samme rettsmøtet ble dommene mot 529 personer som ble dømt til døden i en lignende rettsprosess for en måned siden, behandlet på nytt. 37 av dødsdommene ble stående, mens 492 personer fikk dødsdommene omgjort til livsvarig fengsel.

Alle de dømte er påståtte islamister og tilhengere av Mursi. Kun et femitall sitter i varetekt, mens resten er på frifot.

Alle anklages for å ha deltatt i en protest i Minya 14. august i fjor der en politistasjon ble stormet og en politimann drept. Samme dag drepte politiet hundrevis av Mursi-tilhengere i gatekamper som brøt ut i Kairo etter at sikkerhetsstyrker rev flere protestleire.

6. april forbudt

Mandag meldte statskontrollerte medier dessuten at en domstol har lagt ned forbud mot ungdomsbevegelsen 6. april, en sentral aktør under folkeopprøret mot den autoritære lederen Hosni Mubarak våren 2011. I fjor ble tre av lederne pågrepet og siktet for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner. Nå beskyldes bevegelsen for å ødelegge Egypts image og for å samarbeide med blant annet USA.

Tidligere har myndighetene nedlagt forbud mot Det muslimske brorskap, som nå regnes som en terrororganisasjon.

- Vil skape frykt

Sarah Leah Whitson, Midtøsten-direktør i Human Rights Watch, mener at dødsdommene i Egypt kanskje er de mest omfattende i moderne historie.

— Det ser ut som om disse dommene er ment å skape frykt og terror hos dem som er imot den midlertidige regjeringen, sier hun.

Også Sveriges utenriksminister Carl Bildt reagerer sterkt.

«Verden vil og må reagere!» skriver han på Twitter.

Flere vestlige land har reagert sterkt på Egypts undertrykkelse av opposisjonen, men de verbale fordømmelsene er i liten grad fulgt opp av sanksjoner eller andre konkrete tiltak.

USA har siden i fjor høst holdt tilbake noe av sin militære bistand, men i disse dager er Egypts utenriksminister Nabil Fahmy på besøk i USA, et besøk som ifølge Fahmy skal bidra til å få forholdet mellom USA og Egypt på et nytt spor.

Besvimte og gråt

I Minya ble dødsdommene mottatt med forferdelse av de mange kvinnene som hadde samlet seg utenfor rettssalen. Flere skrek, gråt og besvimte da de fikk høre dommene.

En observatør fra Amnesty International som var til stede under rettssaken, sier at dommeren lot til å være sint og bare leste opp dommene uten å begrunne dem. Deretter ba dommeren påtalemyndigheten anke dommene om livstidsstraff og be om at dødsdommene blir opprettholdt med den begrunnelse at rettsprosessen har vært mangelfull.

Flere av de dømte er leger og lærere. Andre er advokater, mens noen er unge menn som ifølge mødrene aldri har satt sin fot i en moské.

Mursi ble avsatt i et militærkupp i juli i fjor og sitter nå fengslet, anklaget for en rekke alvorlige forbrytelser.