Utsatt igjen

Rettssaken er utsatt til Moland får profesjonell hjelp. Retten nekter journalister å snakke med de to nordmennene.

  • Aftenposten
  • Fred C. Gjestad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Siste: Ankesaken er utsatt til spesialister kan ankomme for å behandle Moland. Journalister nektes å snakke med eller ta bilder av Moland og French.

Klokka 9 torsdag var forsvareren til de drapsdømte nordmennene på plass for fortsettelsen av ankesaken i Kongo. Joshua French ankom omlag en time senere, mens Tjostolv Moland fortsatt er på sykehuset.

Da rettssaken skulle startet var det bare noen journalister og tilhørere som hadde funnet veien til rettslokalet i Kisangani, der saken etter planen skulle ha startet opp klokka 9. Rettsforhandlingene i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French ble stanset i forrige uke etter at Tjostolv Moland var tydelig syk i retten. Etter å ha blitt undersøkt av leger i fengselet, ble Moland lagt inn på sykehus i Kisangani. Det er forventet at mye av tiden i retten torsdag vil gå med til å gå gjennom Molands medisinske rapporter.

Moland for syk

Under rettsforhandlingene i dag ble en midlertidig medisinsk rapport lagt frem for retten. Den omhandler, ifølge VG Tjostolv Moland og konkluderer med at han er for syk til å møte i retten.

De tre legene som har vurdert Moland den siste uken, anbefaler retten å la nordmannen få psykiatrisk hjelp.

Les også

Utsatt igjen

Ifølge Dagbladet mener legene at Molands tilfelle er så spesielt at Kisangani hverken har spesialister eller fasiliteter til å behandle ham. De ber retten om å få ham til behandling av en spesialist. På spørsmål fra retten sier legene at de kan håndtere malaria-anfallet til Moland, men ikke hans mentale tilstand.

Legene understreker også at Moland ikke er ansvarlig for det han sier, og at han sier mye rart. Legene kaller hans tilstand konsekvent for psykose.

— Arrester advokaten

Regjeringsadvokaten ba tidlig i dagens rettsforhandlinger om at advokaten til Moland og French skulle arresteres. Han hevdet ifølge Dagbladet at advokatens lege hadde gitt Moland medisiner slik at han ble sinnsyk. Motivet skal ha vært at Moland tilsto drapet i fengselet.

Regjeringsadvokaten mente at en norsk diplomat, forsvarer Guillaume Likwela og lege Jean Paul Lombale hadde gått sammen om å gjøre Moland syk. Dette ble avvist av Likwela.

- Aldri sett ham slik

Joshua French valgte å forklare seg for retten om tilstanden til Moland. Han forklarer at de har vært venner lenge og at han er Molands beste venn.

Han sier også at han aldri har sett Moland lide av en slik sykdom tidligere.

Press fra Norge

French mener også, ifølge Dagbladet at et stort press fra Norge kan forklare Molands situasjon. Han mener at norske medier har involvert seg i privatlivet deres.

French forteller at første gang Moland gråt var etter at to TV-journalister gjorde et intervju i en time, og alle spørsmålene fra journalister er et stort press for begge to.

Ifølge VG så begynte Moland å gråte etter at French hadde slått hånden i bordplaten for å få han til å våkne. Så flyttet han ut av cella, og senere truet han French.

Fortsatt på sykehus

  • Tjostolv Moland er fortsatt på sentralsykehuset, mens Joshua French er i fengselet. De venter på å bli transportert til rettslokalet, forteller Anja Hem, Utenriksdepartementet representant under saken, til NTB ved 9.30 tiden torsdag.

Hun opplyser at hun ikke har sett legerapportene om Molands sykdom. Disse skal etter planen legges fram for retten torsdag.

— Tilstanden hans er etter forholdene god, og han kommer til å møte i retten i dag, sier Hem til NRK , som forventer at fremleggelsen av legerapporten vil ta det meste av oppmerksomheten i dag

Kommer ikke til å forklare seg

Ifølge Dagbladet mente Guiallaume Likwala, Moland og French' kongolesiske advokat, i dag tidlig at Moland er for syk til å møte i retten.

— De kan hente ham til rettslokalet, men han er for syk til å delta i møtet. Normalt skal saken utsettes, sier han til Dagbladet.

Til NRK sier karenes norske avokat, Morten Furuholmen, at de ikke kommer til å forklare seg i retten i dag.

— Moland er ikke i stand til å forklare seg, French er det, men jeg har snakket med deres advokat der nede, Likwala, og mitt råd til French i dag er at han bør avvente å gi forklaring, og meddele retten at han ønsker å diskutere dette med meg, sier Furuholmen til NRK

Ankesak

Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo og mistenkt for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet straffskyld.

8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani.

Saken oppdateres fortløpende

Publisert: