– Putins nett-troll hjalp Trump

De tre største amerikanske etterretningstjenestene har offentliggjort en felles rapport som hevder at ordren om å hacke det demokratiske og det republikanske partiet ble gitt av Putin, og at utvalgte data fra innbruddene ble gitt til Wikileaks og russiske medier i et forsøk på å påvirke den amerikanske valgkampen. Etterretningsforsker mener rapportens funn er troverdige.

Publisert Publisert

– Har fått hjelp: Donald Trump fikk hjelp i valgkampen av russiske hackere, slår de amerikanske etterretningstjenestene fast. Russerne satte i gang svertekampanjer mot Hillary Clinton. Foto: Evan Vucci, AP

  • Jakob Sorgenfri Kjær
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ordren om å påvirke det amerikanske presidentvalget kom fra øverste hold i Moskva, og ble utført av en sofistikert hær bestående av russiske etterretningstjenester, statsstøttede russiske medier og profesjonelle «internettkrigere» på sosiale medier.

Slik lyder konklusjonen fra de tre amerikanske etterretningstjenestene i en 25 sider lang degradert rapport om Russlands hackerangrep og propagandakrig i den amerikanske presidentvalgkampen, som ble offentliggjort fredag.

Sikre i sin sak

«Moskvas bruk av avsløringer (hacking og lekkasjer, red.) under det amerikanske valget har ikke skjedd tidligere. Påvirkningskampanjen fulgte imidlertid en mangeårig russisk informasjonsstrategi som blander hemmelige etterretningsoperasjoner som datainnbrudd med åpne aksjoner i russiske regjeringsbyråer, statsfinansierte medier, tredjeparter og betalte brukere på sosiale medier, såkalte ‘troll’», lyder det i rapporten.

Les også

Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

Rapporten er skrevet av de tre største amerikanske etterretningstjenestene, CIA, NSA og FBI. De føler seg sikre på at det var Russlands president, Vladimir Putin, som i 2016 beordret en påvirkningskampanje rettet mot den amerikanske presidentvalgkampen.

Ifølge rapporten var målet «å undergrave befolkningens tillit til den demokratiske prosessen og minske Hillary Clintons valgbarhet og potensielle presidentskap». Til slutt vurderer rapporten at den russiske regjeringen utviklet en preferanse for presidentkandidat Donald Trump og gjorde det de kunne for å øke hans vinnersjanser.

Også republikanerne ble hacket

Flemming Splidsboel er etterretningsforsker med ekspertise i russiske forhold. Han anser konklusjonene for særlig troverdige, i kraft av at de tre største amerikanske etterretningstjenestene står bak rapporten, og at de ser ut til å ha analysert hendelsesforløpet uavhengig av hverandre.

– De virker meget sikre i sin sak om at Putin ga ordre om dette. Det indikerer at de har telefonavlyttinger eller andre klare beviser. Husk på at amerikanernes innsamling av etterretning er enda mer finmasket enn russernes, så når de uttaler seg så skråsikkert betyr det at de har gode etterretningskilder, sier Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS).

Ifølge rapporten gjorde den russiske militære etterretningstjenesten, GRU, et datainnbrudd i en rekke organisasjoner som var aktive i forbindelse med presidentvalgkampen i USA, inkludert både det demokratiske og det republikanske partiet. I siste ende lekket russerne imidlertid kun fortrolig informasjon fra personer og organisasjoner tilknyttet Hillary Clintons valgkamp.

Lekkasjene ble videreformidlet til utvalgte organisasjoner på nett og russiskstøttede medier, primært Wikileaks og RT, det tidligere Russia Today. I rapporten anklages Wikileaks og RT for å fungere som en forlenget arm for Kremls velsmurte propagandamaskin.

«Moskva valgte antakelig Wikileaks på grunn av deres selvproklamerte rykte for autentisitet. Lekkasjene fra Wikileaks inneholdt ikke noen beviselige forfalskninger», lyder det i rapporten.

Ansatt proffe bloggere

De amerikanske etterretningstjenestene knytter samtidig Wikileaks tett sammen med det russiske, statsstøttede mediet RT, som er en raskt voksende leverandør av nyheter og kommentarer til et engelskspråklig, internasjonalt publikum.

Utover dette mener de amerikanske etterretningstjenestene at Moskva i stor stil har ansatt og aktivert profesjonelle bloggere og brukere på sosiale medier til å påvirke den offentlige debatten. Under presidentvalgkampen fungerte disse som en effektiv plattform for den russiske regjeringens propaganda, rettet mot både et russisk og et internasjonalt publikum.

«I mars 2016 begynte aktører assosiert med den russiske regjeringen å erklære sin åpne støtte til presidentkandidat Trump i engelskspråklige medier», heter det i rapporten.

Ifølge Flemming Splidsboel er det et velkjent faktum at russerne har etablert en «trollskole» i St. Petersburg, hvor disse «trollene» ansettes for å påvirke debatten i sosiale medier og i tradisjonelle medier.

– Jeg er sikker på at påvirkningskampanjer virker, men i hvilket omfang det fungerer er vanskelig å slå fast ettersom det er vanskelig å måle. Samtidig er det et betent emne, for det florerer mye informasjon om hvor mye Russland forsøker å påvirke, og mye av det er oppspinn, mens noe av det er sant, sier Splidsboel.

Svertekampanje mot Clinton

Rapporten forteller at Kreml og de russisksinnede aktørene tidlig forberedte seg på at Hillary Clinton ville vinne, og derfor ble det satt i gang en svertekampanje mot henne for å minimere hennes innflytelse etter valget. Det var dessuten en klar strategi for propagandainnsatsen i tilfelle Clinton vant valget.

«Før valget hadde russiske diplomater offentlig fordømt den amerikanske valgprosessen, og de var klare til å gå ut offentlig med tvil om gyldigheten av valgresultatet. Prorussiske bloggere hadde forberedt Twitter-kampanjen #DemocracyRIP på valgkvelden, klar til å brukes dersom Clinton vant valget», skriver CIA, NSA og FBI.

Les også

Trump kaller hacking-påstander for «heksejakt»

I rapporten tar ikke etterretningstjenestene stilling til om Putins velsmurte data- og propagandamaskin rent faktisk hadde noen effekt på valgresultatet, som altså endte med seier til Donald Trump.

Valgte et blankt ark

Etterretningsforsker Flemming Splidsboel tør heller ikke å si noe om russernes reelle innflytelse, men han forklarer at Putins overordnede motiv bak den velkoreograferte spion- og propagandainnsatsen har vært å skape sikkerhets- og utenrikspolitisk ro for Russland.

– Innsatsen er en indikasjon på hvor mye som står på spill for Russland. Clinton som president ville vært veldig problematisk for Russland på grunn av politikken hun har ført og også baserte sin valgkamp på. Trump var et blankt ark som kunne påvirkes. Russland er i en brytningstid hvor landet er presset fra flere fronter. Hensikten har antakelig vært å kjøpe seg til en politisk stabilitet og en relativ ro i fire år, slik at Russland kan fortsette sin gjenoppbygging, sier Splidsboel.

Den russiske regjeringen har konsekvent avvist anklagene om innblanding i den amerikanske valgprosessen.

Det russiske mediet RT har i en artikkel på sin nettside samlet opp en lang rekke påstander i den amerikanske etterretningsrapporten, og i en lett hånlig tone skriver RT at etterretningstjenestene blander RTs journalistiske nyheter og kommentarer på en usaklig måte i sin bevisføring. RT mener også at de blir feilkreditert på bakgrunn av et TV-innslag som mediet ikke har produsert selv.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Rapport: – Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

  2. Trump kaller hacking-påstander for «heksejakt»

  3. Trumps folk utreder grensemur mot Mexico

  1. Russland
  2. USA
  3. Propaganda
  4. Hillary Clinton
  5. Donald Trump