President Bashar al-Assad undertegnet i 2013 FN-konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen og overleverte i fjor 1.300 tonn kjemikalier og stridsmidler til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Arbeidet med å ødelegge de gamle anleggene for produksjon og lagring av kjemiske våpen skulle ha begynt i november, men ble utsatt etter at entreprenørselskapet trakk seg.

Et nytt forsøk ble gjort i julen, men kraftig snøvær resulterte da i en ny utsettelse.

Forsegles med betong

Mandag ble imidlertid arbeidet gjenopptatt, og innen utgangen av januar skal de underjordiske bunkersanleggene forsegles med betong, opplyser kilder i Haag der OPCW har sitt hovedkvarter.

— Arbeidet er endelig i gang, noe som er gode nyheter. Det har vært visse tekniske problemer, og dårlig vær har også forsinket prosessen, sier en kilde i Haag.

Sju hangarer skal også sprenges, noe eksperter fra OPCW skal bistå syriske myndigheter med, opplyser kilden.

Ifølge Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari skal arbeidet være ferdig innen juni.

Tomme anlegg

Produksjonsutstyret for kjemiske våpen ble ødelagt under overvåking fra OPCW høsten 2013, og anleggene som nå skal ødelegges, står tomme.

Syria sluttet seg til OPCW etter at over 1.000 mennesker ble drept av saringass under et angrep i Ghouta i utkanten av Damaskus 21. august 2013.

Regimet og opprørerne i landet beskylder hverandre for å ha stått bak, uten at det noensinne er fastslått hvem som har rett.

Taktisk støtte

USA truet med å angripe Syria militært dersom Assad ikke kvittet seg med de kjemiske våpnene, noe den syriske presidenten gikk med på.

Med taktisk støtte fra Assad har USA siden innledet en bombekampanje mot opprørerne i Den islamske staten (IS) i Syria.

Over 200.000 mennesker drept og millioner er drevet på flukt siden det væpnede opprøret mot Assad-regimet begynte i mars 2011.