Global børsnedgang etter Shanghai-fall

Børser verden over falt kraftig mandag som følge av at Shanghai-børsen i Kina gikk ned 7 prosent, delvis på grunn av svake kinesiske industritall. Samtidig stiger oljeprisen.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På New York-børsen falt Dow Jones-indeksen med 1,6 prosent. Industriindeksen endte dermed på 17.148,94 poeng.

Den bredere S&P-indeksen gikk ned 1,53 prosent til 2.012,66 poeng mens Nasdaq falt hele 2,8 prosent og endte på 4.903,09 poeng.

Nedgangen i USA var den siste brikken i dominorekken av fallende børser verden over i løpet av dagen.

Det hele startet i Kina der det mandag morgen ble lagt fram svake industritall. Nedgangen dro med seg resten av verdens børser i dragsuget.

Falt 7 prosent

Shanghai-børsen ble stengt for resten av dagen da fallet oversteg 7 prosent mandag. Stengningen er del av en ny mekanisme som myndighetene i Kina har innført for å stabilisere markedet etter fjorårets kraftige fall.

Men mekanismen som medførte stengning, ga en bivirkning som markedet internasjonalt ikke hadde ventet seg.

— Dette er ganske uventet, sier analytiker Gu Yongtao i Cinda Securities.

— Nedgangen som utløste stengningen, bidro til enda større salg av aksjer og økt panikk i markedet. Plutselig var likviditeten borte, på en måte som ingen har opplevd før. Det var vill panikk, sier analytikeren.

Europa ned

I London falt FTSE-indeksen 2,6 prosent, den største nedgangen på en enkelt dag siden 3. desember. I Frankfurt falt DAX-indeksen 4,2 prosent, og i Paris endte CA-indeksen ned 2,5 prosent.

Den tilspissede konflikten mellom oljeprodusentene Saudi-Arabia og Iran har også bidratt til nervøsitet i markedet. Det er frykt for at oljeleveransene fra Midtøsten kan bli berørt, noe som i sin tur har ført til at oljeprisene mandag steg kraftig.

Nordsjøolje ble mandag ettermiddag omsatt for 38,75 dollar fatet, en oppgang på 3,94 prosent. Amerikansk lettolje ble solgt for 38,09 dollar fatet, en oppgang på 2,83 prosent.

Nettopp oppgangen i oljeprisen er en årsak til at børsen i Oslo falt mindre enn mindre oljeavhengige børser. Hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet dagen med et fall på 1,58 prosent. (NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  2. – Hvis dere ønsker å svartmale, synes jeg det er veldig rart

  3. Munkebotntunnelen stengt: – Branntilløp i buss

  4. Toppskolen slår rekord – flere velger yrkesfag

  5. Her står køen langt nedover gaten: – Vi trenger at folk tar ansvar

  6. Skyss myker opp smitteverntiltak