Fire av de pågrepne er direkte knyttet til angrepet, mens de øvrige fem er mistenkt for å ha forbindelser til cellen bak angrepet.

20 turister og to tunisiere er bekreftet døde etter onsdagens angrep mot Bardo-museet i Tunisias hovedstad.

I tillegg er over 40 mennesker såret, flere alvorlig. Tallet på døde kan dermed komme til å stige.

De to antatte gjerningsmennene ble også drept da tunisiske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot museet. Myndighetene navngir dem som Yassine Abidi og Hatem Khachnaoui, begge trolig tunisiske statsborgere. Det er ikke kommet flere detaljer om gjerningsmennene, men myndighetene tror de hadde medhjelpere.

Cruisepassasjerer

Gjerningsmennene var kledd i militæruniformer da de plutselig begynte å skyte mot en gruppe turister som gikk av en buss utenfor museet. Noen ble drept på stedet.

Deretter tvang gjerningsmennene de andre turistene inn i museet, der også andre besøkende oppholdt seg, og det ble avfyrt skudd inne på museet.

Mange av turistene var cruisepassasjerer på middelhavscruise og var på dagsbesøk i den tunisiske hovedstaden. De drepte kom fra Japan, Italia, Colombia, Australia, Frankrike, Polen, Storbritannia, Belgia og Spania.

To av cruiseselskapene, spanske MSC Cruises og det italienske Costa Crociere, sier de ikke lenger vil anløpe tunisiske havner.

Bildet viser en skutt turistbuss, etter at turister ble angrepet av terrorister ved Tunisias nasjonalmuseum onsdag.
REUTERS / Zoubeir Souissi

Fryktet for livet

Overlevende forteller om frykten da gjerningsmennene plutselig slo til.

— Jeg krøket meg sammen med armene over hodet, men jeg ble truffet av kuler i øret, hånden og halsen, forteller Noriko Yuki (35) til japanske medier fra sykehussengen.

— Moren min var ved siden av meg, og hun ble skutt i nakken. Hun kunne ikke røre seg da politiet kom, fortsetter hun.

En fransk turist forteller hvordan hun og flere andre gjemte seg i et av museets gallerier.

— Vi kunne ikke se noen ting, men det må ha vært mange av dem. Vi var så redde, vi fryktet at de hvert øyeblikk ville komme og drepe oss, sier hun til TV-stasjonen BFM.

Hevnangrep

Terrorangrepet er det verste i Tunisia siden 2002, da 21 mennesker ble drept i et al-Qaida-angrep på øya Djerba. Onsdagens angrep er også det første terrorangrepet mot sivile siden revolusjonen i 2011.

Det spekuleres på om angrepet kan ha vært en hevn etter at IS-lederen Ahmed Rouissis ble drept i nabolandet Libya i helgen, skriver den britiske avisa Telegraph. Rouissi skal også ha hatt en viktig posisjon i den væpnede tunisiske islamistgruppen Ansar al-Sharia.

— Vi er i krig med terrorismen, men vil ikke la oss skremme, sa Tunisias president Beji Caid Essebsi i en tale etter angrepene.

Angrepet vil kunne ramme den tunisiske turistnæringen, som er en viktig del av landets økonomi.

Fredsaksjoner

Det er varslet flere fredsaksjoner i Tunis de kommende dagene.

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess. Situasjonen i Tunisia påvirkes imidlertid av uroen i Libya, som har vært preget av kaos siden Muammar Gaddafi i 2011 ble styrtet av opprørere med luftstøtte fra Norge, USA og andre NATO-land.