Putin undertegnet lørdag et dekret som tillater demonstrasjoner og andre politiske markeringer ved OL-anleggene eller langs veier og innfartsårer som fører til anleggene.

Demonstrasjonene og markeringene må imidlertid godkjennes på forhånd av de lokale myndighetene. Det er også begrensninger på hvor mange som kan delta i politiske protester under vinterlekene, som varer fra 7. til 23. februar.

Press fra IOK

I august i fjor innførte Putin en lov som forbød alle former for protestmarkeringer og andre utenomsportslige samlinger inne i den tungt bevoktede OL-byen ved Svartehavet, ikke langt fra det urolige Nord-Kaukasus.

Forbudet skulle opprinnelig vare fra 7. januar til 21. mars. Men i desember sa president Thomas Bach i Den internasjonale olympiske komité (IOK) at russiske myndigheter hadde gått med på å tillate en «protest-sone» under vinterlekene etter å ha hatt møter med IOK.

Bach sier lørdag at han er glad for at Putin nå har opphevet demonstrasjonsforbudet.

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron er blant flere fremstående politikere som har kunngjort at de ikke vil delta under åpningsseremonien 7. februar. Grunnen er bekymring for situasjonen for menneskerettighetene i Russland generelt, deriblant den ferske loven som forbyr «homoseksuell propaganda».

Jernring rundt Sotsji

Russland iverksetter svært strenge sikkerhetstiltak under vinterlekene og legger en jernring rundt Sotsji. Droner skal brukes til overvåking av byen og alle OL-anleggene, det blir strenge begrensninger på all transport till byen, og mobilbruken til idrettsutøvere og journalister som er akkreditert til lekene, blir overvåket.

Frykten for at islamistiske opprørere fra Nord-Kaukasus vil gjennomføre terrorangrep under lekene, har økt etter de to terrorangrepene i Volgograd i slutten av desember.