Gnist i Jerusalem kan antenne palestinsk opprør

Krangel om ett av de helligste stedene i Jerusalem og en blodig voldsspiral utløser i verste fall et nytt palestinsk folkeopprør.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Uenigheten om adgangen stedet, som muslimene kaller Haram al-Sharif og jødene kaller Tempelhøyden, har kostet seks israelere og 27 palestinere livet. To israelere ble drept i Jerusalem tirsdag, og Israel har slått tilbake mot bølgen av palestinske opptøyer og knivangrep mot israelere.

Grovt sett er det muslimer som administrerer det hellige området, mens Israel sørger for sikkerhet og regulerer tilgang.

Men nå mener palestinerne at Israel i det stille endrer en skjør «status quo»-situasjon ved å begrense deres adgang til stedet, samtidig som det åpnes for økt jødisk nærvær.

Israel bygger videre

Uenigheten om den hellige høyden er bare toppen av et isfjell av frustrasjon, tapte illusjoner og håpløshet som preger den palestinske befolkningen.

For i skyggen av borgerkrigen i Syria har konflikten mellom israelere og palestinere ulmet videre langs kjente spor.

Israel har, stikk i strid med krav fra både palestinerne og verdenssamfunnet, utvidet bosetninger på okkupert land.

Høyredreiningen i israelsk politikk, som har pågått i over 20 år, har fortsatt. Det har satt statsminister Benjamin Netanyahu under press — ikke fra moderate krefter, men fra ytre høyre, som krever at han trapper opp bosettingsbyggingen og slår hardere ned på palestinsk uro.

Egne problemer

Palestinernes raseri retter seg imidlertid også mot egne ledere.

På Vestbredden styrer fortsatt president Mahmoud Abbas med dekreter og uformell makt, selv om nyvalg skulle vært holdt i 2009. Og forsoningen mellom Hamas på Gazastripen, det ene palestinske området, og Abbas' Fatah-bevegelse på Vestbredden, er det ikke blitt noe av.

Hamas har siden valgseieren i 2006 for sin del utkjempet tre kriger mot Israel, som har svart på rakettangrep med massiv bombing av Gaza.

Den pågående konflikten i Jerusalem har igjen ført Fatah og Hamas på kollisjonskurs. Mens Abbas har bedt sikkerhetsstyrkene om å hindre terrorangrep, anmoder Hamas om økt voldsbruk. Hvis Hamas svarer med raketter, er veien kort til en ny krig.

På toppen av dette har alle fredsforsøk de siste årene strandet, til tross for at islamisters fremgang i regionen i teorien kunne ha brakt moderate fraksjoner på begge sider nærmere hverandre.

Pessimistenes konflikt

Palestinerne føler at deres situasjon har gått fra vondt til verre, og at håpet om fred og en palestinsk stat er fjernere enn på svært lenge.

Det store spørsmålet er om misnøyen er blitt så stor at den vil utløse en ny intifada som i 1987 og 2000, en bred folkemobilisering mot Israels okkupasjon av Vestbredden. Det kan bety et nytt blodbad både i israelske og palestinske gater.

Professor Nils Butenschøn, en veteran i norsk Midtøsten-forskning, forklarer at det ikke er noe samlet, palestinsk lederskap som støtter en intifada. Og selv om det er en tendens til økt støtte til voldelige aksjoner, er omkostningene for befolkningen så store at støtte til en tredje intifada sitter langt inne.

Men Butenschøn peker også på at det ikke er noe som peker i retning av bedre forhold for palestinerne, verken når det gjelder egne ledere, bosetninger eller Israels håndtering av palestinske protester.

Dessverre har pessimistene en lei tendens til å få rett i denne konflikten. (©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  2. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  3. – Samtalene pågår fortsatt

  4. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  5. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren