EU-kommisjonen opplyser fredag at den følger tett bergingen av det mannskapsløse lasteskipet Ezadeen. Skipet drev mot Italias sørkyst med 450 migranter om bord før kystvakten berget det fredag.

Det var andre gang på få dager at den italienske marinen rykket ut til et flyktningskip menneskesmuglerne hadde forlatt til sjøs. Lasteskipet Blue Sky M var satt på autopilot med kurs for den italienske klippekysten med nesten 1.000 flyktninger om bord.

— Bergingene av Blue Sky M og Ezadeen viser at smuglerne finner nye måter å entre det europeiske territoriet på, sier en ikke navngitt talsmann i EU-kommisjonen til nyhetsbyrået AFP.

— For å forhindre slike hendelser og beskytte migrantens liv, kommer kampen mot smugling fortsatt til å prioriteres på kommisjonens agenda i 2015, sier talspersonen.

Operasjonen Triton, som drives av det multinasjonale europeiske grensekontrollbyrået Frontex, har i teorien ansvaret for patruljeringen av Europas sørkyst. I praksis står imidlertid den italienske marinen for de fleste redningsoperasjonene, også etter at det italienske redningsprogrammet Mare Nostrum ble trappet ned på tampen av fjoråret.