Menneskerettsgruppen Amnesty International la torsdag fram ny dokumentasjon om angrepet som begynte 3. januar.

Ett øyenvitne forteller at en kvinne i Baga ble skutt og drept mens hun fødte et barn. Samtidig skal flere små barn ha blitt drept.

— Jeg så om lag hundre drepte i Baga. Jeg løp ut i bushen. De skjøt og drepte mens vi løp, forteller en mann i 50-årene.

Amnesty har også publisert satellittbilder som viser omfanget av opprørernes herjinger. Mens 620 bygninger ble jevnet med jorden i Baga, skal 3.100 bygg ha blitt ødelagt i Doron Baga et par kilometer unna.

- Fjernet fra kartet

— Disse detaljerte bildene viser ødeleggelser med et katastrofalt omfang i de to byene. Den ene ble nærmest fjernet fra kartet i løpet av fire dager, sier Daniel Eyre fra Amnesty.

Det antas at angrepet var rettet mot lokale selvforsvarsgrupper som samarbeider med det nigerianske forsvaret i kampen mot Boko Haram.

I tillegg var opprørerne ute etter militært utstyr som var lagret i en militærleir ved Baga, ifølge forsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Her er det stasjonert soldater fra flere afrikanske land som forsøker å opprettholde sikkerheten i grenseområdene mellom Nigeria og Tsjad.

— Det er ingen tvil om at Boko Haram klarte å storme basen og ta med seg utstyr, sier Bøås til NTB.

Motstridende opplysninger

I forrige uke hevdet lokale kilder at 2.000 mennesker ble drept og 16 landsbyer rasert i angrepet. Dette ble senere avvist av nigerianske myndigheter, som sa det riktige antallet døde var 150, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Så langt har det vært vanskelig å få sikker informasjon fra Baga, siden området fortsatt kontrolleres av opprørerne og sikkerhetssituasjonen gjør det umulig å reise dit.

Amnesty mener likevel det er mye som tyder på at angrepet ved byen er Boko Harams verste noensinne.

Ifølge FN har over 11.300 nigerianere flyktet til nabolandet Tsjad for å unnslippe de ytterliggående islamistene i Boko Haram. Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser opplyser at den bistår 5.000 overlevende etter Baga-angrepet i Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno.

Neste måned er det presidentvalg i Nigeria, og flere analytikere mener voldsbølgen den siste tiden delvis kan skyldes et ønske om å påvirke valget. (©NTB)